Goede vragen en bruikbare adviezen

Het programma Toekomst Religieus Erfgoed heeft vragen vanuit het veld over verduurzaming van kerken verzameld en voorzien van advies. De specialisten van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) hebben hun uiterste best gedaan om voor de vraag een zo precies mogelijk advies te formuleren.

We hebben de vragen over het thema duurzaamheid ondergebracht in verschillende onderwerpen. 

Wat is het beste? Binnen voorzetramen of buiten voorzetramen?

De onderwerpen Isolatie, Ecosystemen, Installaties, Ventilatie, energieopwekking en Subsidies worden achtereenvolgend behandeld. Zodra het onderwerp voorzien is van adviezen publiceren we het op deze website.

De adviezen zijn echter geen maatwerk of een pasklaar plan met allesomvattende antwoorden voor kerken algemeen: iedere kerk heeft haar eigen unieke situatie bestaande uit de vorm van de kerk, de leeftijd van het materiaal, verschillend materiaalgebruik, diverse constructies en staand in een eigen landschap met specifieke klimatologische omstandigheden.

Daarnaast is het gebruik van iedere kerk weer anders. Bij puur religieus gebruik zal er wellicht er minder gebruik worden gemaakt van het kerkgebouw dan bij meervoudig gebruik en daarmee is de noodzaak tot verduurzaming wellicht minder groot of de investering minder verstandig.

Het beste advies is dan wellicht ook om, naast dat u zich op deze pagina's inleest in de mogelijkheden, dat u een duurzaamheidsadviseur inschakelt om ter plekke voor uw eigen  situatie een verduurzamingsplan te laten maken.

Verduurzaming en bestrijdingsmiddelen, gaat dat samen?

Kies het onderwerp

Isolatie

Ecosystemen

Installaties

Ventilatie

Energieopwekking

Subsidies 

Meer informatie en meer vragen

Kijk voor meer informatie ook op de website van de RCE Duurzaamheid van historische gebouwen | Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Uiteraard is deze lijst van vragen niet compleet. Heeft u een specifieke vraag aan ons over het verduurzamingsproces van uw kerkgebouw? Stel deze dan via duurzaamheid@cultureelerfgoed.nl