Subsidies en stimuleringsmaatregelen

Verduurzamen is ook (vaak) investeren. Eerst geld uitgeven om het later (misschien) terug te verdienen. Of het nu gaat om advies van deskundigen vooraf of de werkzaamheden zelf. Gelukkig zijn er veel regelingen en subsidies opgetuigd die helpen om de investering te verkleinen en de terugverdientijd te verkorten. Soms maak je kans op meerdere vormen van ondersteuning tegelijkertijd.

We hebben hier geprobeerd een overzicht te geven van alle mogelijke subsidies en stimuleringsmaatregelingen voor religieuze gebouwen, ook als de gebouwen niet meer in gebruik zijn voor religieuze doeleinden. En Vergeet niet dat, los van de terugverdientijd, de aarde vanaf de eerste dag al profiteert van de investering in duurzaamheid.

  • Ik bezit of beheer een kerk, pastorie of klooster...

Advisering en Onderzoek

Voor de uitvoering

En ook nog, via uw provincie.

Voor religieuze of levensbeschouwelijke instellingen zijn er Provinciale Ontzorgingsprogramma's. Klik op onderstaande link voor de regelingen in uw provincie.

Goede vragen en bruikbare adviezen

Dit overzicht is gebaseerd op de situatie in januari 2024.

Heeft u een toevoeging met betrekking tot subsidies en stimulerende maatregelen betreffende religieuze gebouwen laat het ons weten. Ziet u een onregelmatigheid in dit overzicht laat het ons ook weten.

kerkenvisies@cultureelerfgoed.nl