Procescoaches

Voor gemeenten die met een kerkenvisie willen beginnen of in hun proces vastzitten, bestaat de mogelijkheid om via het programma Toekomst Religieus Erfgoed een ervaren procescoach om hulp te vragen. Alwin Kasshoek en Jeroen van Deurzen staan je bij met raad en daad.

Het proces

De ervaring leert dat tijdens het totstandkomingsproces van een kerkenvisie er momenten ontstaan waarbij de volgende stap niet gelijk duidelijk is. Dan is het helpend om met iemand te kunnen sparren over ‘hoe nu verder?’

Voorbeelden waarbij de inzet van een procescoach handig kan zijn:

  • Opstartgesprek (hoe begin ik?)
  • Stakeholdersanalyse en uitnodigingsbeleid (wie moeten er allemaal meedoen?)
  • Gesprekken met gemeentebestuur
  • Meelezen en analyseren van een concept kerkenvisie
  • Het proces om te komen tot een kerkenvisie
  • Hoe stilstand in het proces vlot te trekken

Vanuit het programma Toekomst Religieus Erfgoed stellen we burgerlijke gemeenten een aantal uren begeleiding vanuit een procescoach beschikbaar. Om dit praktisch en haalbaar te houden, gaan we uit van consultatie via (video-)bellen en/of mail. Indien wenselijk kan een gesprek, in overleg met de procescoach, op locatie plaatsvinden.

Ook voor gemeentes zonder decentralisatieuitkering voor de ontwikkeling van een kerkenvisie zijn de procescoaches beschikbaar.

Twee sprekers staan voor een groep deelnemers
Beeld: ©RCE, Stef de Graauw
Deelsessie voor kerkenvisiegemeenten mede georganiseerd door procescoach Jasper van Deurzen

Onze coaches zijn: Jasper van Deurzen en Alwin Kaashoek.

Bij behoefte aan advies van een procescoach stuur je een mailtje naar kerkenvisies@cultureelerfgoed.nl. Meld daarbij in de onderwerpbalk: Aanvraag procescoach. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact op om te kijken welke procescoach goed bij de situatie past.

Wel vragen over de kerkenvisie maar geen behoefte aan een procescoach? Bezoek dan onze online kerkenvisiebijeenkomsten. Aanmelden hiervoor verloopt ook via kerkenvisies@cultureelerfgoed.nl.