Voorbeelden herbestemmen

In Nederland hebben verschillende gebedshuizen een herbestemming gekregen. Leegstaande gebedshuizen veranderen cultuurpodia waar mensen weer samen kwamen. Of kregen een nieuwe bestemming als woning. Andere gebedshuizen transformeerden in bedrijfslocaties. 

De variatie aan herbestemmingen laat zien dat bijna elke denkbare functie in kerken te vinden is en dat hoe daar tegenaan gekeken wordt voortdurend in beweging is. 

Cultuurpodium Vanslag in Borger, Drenthe
De Nederlands Hervormde Willibrordkerk is nu een cultuurpodium

Cultuurpodium in de Hervormde Willibrordkerk, Borger (Drenthe)

Van Nederlands Hervormde Willibrordkerk naar Cultuurpodium VANSLAG. Henk Eggens keek vanuit zijn huis in Borger al jaren tegen een lege kerk aan.  'En dat vond ik zonde'. Eind 2011 ging hij daarom in gesprek met de gemeente over herbestemming van de kerk. Hij kreeg gehoor voor zijn plannen. 'Zij zagen in mijn plan voor een cultuurpodium een duurzaam plan. Bovendien stond de gedachte achter het behoud van de traditie om de kerk een plek te laten zijn waar mensen samenkomen de gemeente wel aan.' Lees meer over Cultuurpodium VANSLAG

De witte Kruiskerk in Heerenveen
De Kruiskerk in Heerenveen getransformeerd in een woonhuis voor ouderen

Wonen in de Kruiskerk, Heerenveen (Friesland)

De Kruiskerk is bijna honderd jaar oud en heeft tot 2012 dienst gedaan als kerk van de Protestantse Wijkgemeente Heerenveen. De herbestemming betekent dat de kerk goed behouden blijft. Er komt weer 'leven' in. Om de nieuwe bewoners een goed thuis te kunnen geven, wordt de kerk verbouwd en wordt er een nieuw gedeelte aangebouwd. Daarbij houdt September rekening met de monumentale status en de bouwstijl van de nabije omgeving. 

Lees meer over de herbestemming van de Kruiskerk

In trap in een herbestemde kerk
Beeld: ©Rob van Esch - Architectuurfotograaf
Kantoorruimte in de monumentale St. Annakerk

Kantoren in de St. Annakerk, Breda (Noord-Brabant)

De St. Annakerk, een neogotische kruisbasiliek, is een rijksmonument en heeft een opvallende transformatie ondergaan. In de kerk is 2250 m² kantooroppervlak gerealiseerd in een open transparante structuur. Het ontwerp van Oomen Architecten is volledig autonoom, zodat de kerk in de toekomst weer in de oorspronkelijke staat hersteld zou kunnen worden. De beleving en het behoud van de kerk staan in het ontwerp centraal.

Lees meer over de herbestemming van de St. Annakerk