Museum Catharijneconvent toont de mooiste kerststal van Nederland

Vorig jaar verwierf Museum Catharijneconvent een gigantische, wonderschone achttiende-eeuwse kerststal afkomstig uit het Italiaanse Napels. Na maanden bouwen en restaureren is het nu zover: de onthulling van de mooiste kerststal van Nederland. Iedereen kan tussen 18 december en 8 januari gratis binnenlopen om te genieten van honderden eeuwenoude, handgemaakte kerststalfiguren die samen een betoverende stad in miniatuur vormen. En dat alles in Utrechtse sferen: de kribbe staat onder de Domtoren en de beroemde Utrechtse grachten fungeren als decor.

Vier kinderen kijken in het Museum Catharijneconvent naar de mooiste kerststal van Nederland.

Op reis naar de stal

Via een sfeervolle route door de binnentuin van het museum kom je uit in de SintCatharinakathedraal waar de metersgrote stal staat te schitteren. Naast Jozef, Maria en het kindje Jezus is een bonte verzameling aan types te vinden; van marktkooplui, muzikanten, dronkenlappen tot zwervers aan toe. En wat te denken van heuse olifanten en struisvogels die zijn meegekomen met de koningen? De stal vormt dan ook een afspiegeling van de stad Napels uit de achttiende eeuw: multicultureel en divers. Levendige markttaferelen en straatscènes zorgen voor steeds een nieuwe ontdekking. Dat alles is opgesteld in een spectaculair decor met daarin onder andere de Domtoren, Sonnenborgh, de Winkel van Sinkel, het oudste huisje van Utrecht en natuurlijk de beroemde werfkelders en de Utrechtse bloemenmarkt. Alles zo levensecht mogelijk; de decorbouwers lieten zich inspireren door schilderijen van Utrecht uit de achttiende- en negentiende eeuw.

Alleen het beste

Deze unieke achttiende-eeuwse kerststal komt oorspronkelijk uit het Italiaanse Napels. Daar verzamelden de rijke families uit die tijd de mooiste kerststalfiguren. Er werd hard gestreden wie de grootste, mooiste en meest kostbare kerststal had. Alleen het beste was goed genoeg. De figuren werden dan ook vervaardigd door de allergrootste barokkunstenaars. Elke figuur is een kunstwerk op zich, met hoofden van terracotta en benen en armen van hout die vervolgens zeer vakkundig zijn beschilderd. De verfijnde kleding is gemaakt van zijde, wol, katoen en brokaat. En daarbij vaak met zeer veel precisie geborduurd en voorzien van pareltjes, ivoor en parelmoer.

Museum Catharijneconvent - Mooie tentoonstellingen

Foto van het interieur van Museum Catharijneconvent met daarin de mooiste kerststal van Nederland.