Lezing van verticaal naar horizontaal tijdens Heilige Huisjes Rotterdam

Donderdag 2 juni, tijdens de week van de Heilige Huisjes Rotterdam, organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed van 14.00-16.00 een openbare lezing in de Laurenskerk te Rotterdam. 

Update: Lezing nu integraal terug te zien

Donderdag 2 juni 2022, tijdens de week van de Heilige Huisjes Rotterdam, organiseerde de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in de Laurenskerk te Rotterdam de lezing ‘Van verticaal naar horizontaal’. Sprekers waren cultureel entrepreneur Anikó Ouweneel-Thóth, kunstenaar en onderzoeker Krien Clevis en directeur van de Laurenskerk Elles van Vegchel. 

Lezing in de Laurenskerk
Beeld: ©Heilige Huisjes

Van verticaal naar horizontaal. Een veranderende relatie tussen kerk & kunst?

Van oudsher zijn kunstuitingen in kerken ingegeven vanuit een theologisch perspectief. De relatie tussen God en de mens staat daarbij centraal. Kunstenaars benutten daarbij bijvoorbeeld afbeeldingen uit het oude of nieuwe testament. Recent zien we echter ook dat er kunst voor kerken gemaakt wordt waarbij de kerk aansluiting zoekt bij de wereldse actualiteit. De kerk zoekt daarbij op een andere wijze aansluiting bij de stad.

Tijdens de lezing ‘van verticaal naar horizontaal’ (op donderdag 2 juni van 14.00-16.00) verkennen we welke rol kunst voor kerken kan betekenen. Sommige kerken bezinnen zich op hun rol in de samenleving, andere kerkgebouwen worden multifunctioneel ingericht of verliezen hun religieuze functie en moeten hun deuren noodgedwongen sluiten. Kan kunst, en kunnen kunstenaars, hier een nieuwe impuls bieden? Op een andere wijze de relatie met de stad aangaan?

logo Heilige Huisjes Rotterdam
Beeld: ©Heilige Huisjes Rotterdam

Programma

14.00-14.15: Opening door Jorien Kranendijk – Programmaleider Toekomst Religieus Erfgoed

14.15-14.45: Relatie Kerk&Kunst door Anikó Ouweneel-Thóth – Cultureel Entrepreneur
Ouweneel-Thóth laat zien dat steeds meer kerkgebouwen ontmoetingsplaatsen zijn voor kerk en kunst. Na een korte blik op de geschiedenis, en op recente voorbeelden van (voormalige) kerkgebouwen als (spirituele) kunstruimtes, wordt ingegaan op kunstenaar die met nieuwe vormen van kunst, op een sociaalbewogen manier, de gemeenschap binnen en buiten het kerkgebouw met elkaar verbinden. Daarbij komt ook het project Kerk & Kunst (2019-2020) uit het programma Toekomst Religieus Erfgoed aan bod.

14.45-15.15: 6 Leidse Kerken in Transitie door Krien Clevis – Kunstenaar & onderzoeker
Clevis volgt in dit fotoproject sinds 2019 de veranderingsprocessen van een zestal kerkgebouwen en hun gemeenschappen in zowel fotografie als geluid. De start-up van dit project vond plaats tijdens de hierboven genoemde landelijke manifestatie Kerk & Kunst. Dit is een praktijkvoorbeeld vanuit het perspectief van de kunstenaar.

15.15-15.40: Raam Vrede & Verzoening door Elles van Vegchel – directeur Laurenskerk  
De Laurenskerk is het oudste monumentale gebouw van Rotterdam. Door het bombardement op de stad op 14 mei 1940 raakte de kerk zeer zwaar beschadigd. De restauratie van de Laurenskerk wordt gezien als symbool van de wederopbouw van Rotterdam en staat voor de veerkracht van de Rotterdammers. Vorig jaar onthulde de Laurenskerk een nieuw raam genaamd Vrede & Verzoening. Het raam verbeeldt de bombardementen op de steden Rotterdam, Coventry en Dresden en de later volgende vrede. Het raam is ontworpen door kunstenaar Janneke Viegers en gemaakt door Glasatelier Hagemeier. Dit is een praktijkvoorbeeld vanuit het perspectief van de opdrachtgever.

15.40-16.00: Vragen en afsluiting door Jorien Kranendijk – Programmaleider Toekomst Religieus Erfgoed

Heilige Huisjes Rotterdam

Rotterdam staat met recht bekend om haar moderne architectuur. Maar wist je dat onze stad talloze gebedshuizen telt, ieder met een unieke geschiedenis en karakter?

Tijdens de Rotterdam Architectuur Maand 2022 zetten deze heilige huisjes daarom hun deuren wagenwijd open voor alle inwoners, geïnteresseerden & liefhebbers van religieus erfgoed.

Van 27 mei tot en met 4 juni doen deelnemende gebedshuizen mee met een openstelling of culturele publieksactiviteit die ze past. Zo ontstaat een breed en divers programma vol lezingen, concerten, workshops, rondleidingen en tentoonstellingen.

Benieuwd naar de deelnemende gebedshuizen? Bekijk de plattegrond hieronder of neem het totale programma door.  

Plattegrond met daarop alle deelnemende locaties
Beeld: ©Heilige Huisjes Rotterdam
Alle deelnemende gebedshuizen.