Kerkenvisiebijeenkomst: kerk en begraafplaats

Save the date!  Donderdag 25 januari 2024
Tijd: 14:00 uur tot ca. 15:45

In 2024 organiseert het Programma Toekomst Religieus Erfgoed opnieuw kerkenvisiebijeenkomsten. De eerste heeft als thema Kerk en begraafplaats.

Dorpskerk Leegkerk Groningen
Dorpskerk Leegkerk, Groningen.

Veel historische begraafplaatsen zijn nauw verbonden met waardevolle kerken, en gezamenlijk vormen ze een bijzondere locatie. Tijdens deze kerkenvisiebijeenkomst zullen o.a. Leon Bok, specialist funerair erfgoed bij de RCE, en Hanneke Masselink-Duits, erfgoedspecialist bij The Missing Link, het woord voeren.

  • Leon Bok is werkzaam als specialist op het gebied van funerair erfgoed bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Met een afgeronde studie over het behoud van funerair erfgoed in Nederland aan de Rijksuniversiteit van Groningen, deelt hij zijn kennis en geeft advies over het behoud en de instandhouding van historische begraafplaatsen, kerkhoven en grafmonumenten. Leon zal ingaan op het funerair erfgoed in het licht van het kerkenvisietraject.
  • Hanneke Masselink-Duits is als erfgoedspecialist verbonden aan The Missing Link en heeft ruime ervaring in het begeleiden en uitvoeren van kerkenvisietrajecten. Soms vormt funerair erfgoed een essentieel onderdeel van het kerkenvisietraject. Voor de gemeente Hilvarenbeek heeft zij naast Kerkenpaspoorten ook QuickScans van begraafplaatsen opgesteld. Een Handreiking Begraafplaatsen is tot stand gekomen, waarin waarderingscriteria zijn geformuleerd en een projectopzet is gemaakt om samen met bewoners en belanghebbenden het funeraire erfgoed te waarderen.

Het programma Toekomst Religieus Erfgoed hoopt u digitaal te mogen verwelkomen op donderdag 25 januari! Meer informatie over het programma volgt spoedig.

LET OP: de bijeenkomst start om 14:00, dus niet om 13:00, zoals u van ons gewend bent. Wilt u erbij zijn? Stuur een mail naar kerkenvisies@cultureelerfgoed.nl.