Licht op zolder

Inhoud
Deze brochure zet een aantal uitgangspunten op een rij, die helpen om het openbreken van een historisch dak op verantwoorde wijze aan te pakken.
De kap van een wettelijk beschermd monument heeft meestal van historische waarde. Door een dakopening te maken voor dakramen of dakkapellen kan die waarde worden aangetast. Soms zijn er alternatieve, minder ingrijpende oplossingen voorhanden. Deze brochure zet een aantal vuistregels op een rij die van belang zijn om op verantwoorde wijze een dakkapel of dakraam toe te voegen. Daarnaast laat de gids een aantal geslaagde en minder geslaagde voorbeelden zien van dakdoorbraken.
Verhouding open en gesloten vlak
Van oudsher doet de ruimte onder de kap dienst als opslagruimte. Tegenwoordig wordt de zolder steeds vaker intensief gebruikt als woon-, slaap-, of hobbyruimte. Vandaar de groeiende vraag naar extra dakkapellen en dakramen. De functionele noodzaak hiervan moet altijd worden getoetst aan de cultuurhistorische waarde van het gebouw en de kap. Een op maat gemaakt ontwerp kan een monument kwalitatief verrijken. Maar kwaliteit zit ook in het te gebruiken bouwmateriaal en de bouwtechnische afwerking. Het belangrijkste is echter de verhouding tussen het gesloten en open vlak, die een ontwerp kan maken of breken.
Voor wie
Deze gids is bedoeld voor restauratieprofessionals, monumenteigenaren en beleidsmedewerkers bij de gemeente, die te maken hebben met het doorbreken van historische kappen.
Colofon
Gids Cultuurhistorie 15
Tekst: Mieke van Bers, Dimitra Hierck, Aart de Vries en Eva Wijdeveld
ISSN: 1569-7614
© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2008