Kerkkappen in Nederland 1800-1970

Inhoud
In dit boek wordt vanuit een brede cultuurhistorische context de ontwikkeling van kerkkappen beschreven, van de traditionele gestapelde houtconstructies tot modernere bouwvormen.
Naar aanleiding van een tiental pas gerestaureerde kerken wordt de ontwikkeling van de kapconstructies in de periode vanaf de negentiende eeuw tot aan 1970 beschreven. Meer dan de helft van de bestaande kerken dateert uit deze periode. Het boek gaat vanuit een bredere cultuurhistorische context in op de ontwikkeling van de toegepaste hang-, schoor- en springwerken in de kapconstructies. Ook het gebruik van moderne materialen als ijzer, beton en gelamineerde spanten komt aan bod.
Verborgen bestaan
Kerkgebouwen hebben eeuwenlang het beeld van stad en dorp gedomineerd. Onder hun vaak imposante daken zit een kapconstructie die het gebouw water- en winddicht houdt, maar verder en verborgen bestaan leidt in de schemerduistere ruimte tussen pan en plafond. In een tijd waarin herbestemming van kerken aan de orde van de dag is, is kennis over de constructieve ontwikkeling van kerkkappen van groot belang. Door middel van foto’s, constructietekeningen en beschrijvingen gunt deze publicatie de lezer voor het eerst een blik op deze tot nu toe onderbelichte ruimten.
Voor wie
Dit boek is voor bouw- en architectuurhistorici, restauratieprofessionals, andere erfgoedspecialisten en iedereen die geïnteresseerd is in bijzondere (kerk)kapconstructies.
Colofon
Auteur: Ronald Stenvert
ISBN: 9789066307230
©Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, WBOOKS, 2013