U bent hier

Open Kerken; de verdieping

In de derde uitzending van De Kerk van Alle Kanten stond de gastvrijheid van Nederlandse gebedshuizen centraal. De gehele uitzending is hier terug te bekijken, maar op deze plek wat extra verdieping; met een verzameling van aan het thema gelieerde video's en artikelen.

Column Ruben van Zwieten
Gebedshuizen zijn op velerlei manieren interessant: als plek van ontmoeting, als plek van stilte, als plek van cultuur. Maar uit onderzoek blijkt dat (buitenlandse) bezoekers aangeven dat onze kerken zo vaak dicht zijn. ‘Gesloten bastions’ noemt predikant Ruben van Zwieten hen in zijn column. Hij roept Nederlandse gebedshuizen op om zich open te stellen en opnieuw verbinding te zoeken met het publiek. 

Project Kerk en Kunst
Via culturele interventies kunnen nieuwe narratieven boven water komen die de kerkgebouwen laden met nieuwe betekenis en zo zorgen voor ‘nieuw eigenaarschap’ van het gebouw in de gemeenschap. 
In het project ‘Kunst & Kerk’ gaan kunstenaars op zoek naar verschillende betekenislagen van kerkgebouwen, naar onderdelen van die identiteit. Zij onderzoeken of en hoe zij jongeren, buurtbewoners of mensen met een andere achtergrond door middel van kunst kunnen betrekken bij deze gebouwen. Zorgt de culturele ingreep van de kunstenaars ervoor dat er nieuw begrip of een andersoortig interesse in het kerkgebouw ontstaat? Is er wellicht zelfs sprake van een nieuw soort eigenaarschap waarbij de zorg voor het gebouw niet alleen op de schouders rust van de juridisch eigenaar van de kerk, maar er ook anderen zijn die opstaan voor de toekomst van het gebouw. Voor meer artikelen over kerk en kunst kunt u hier klikken. Het gehele boekje 'Kerk en Kunst; 7 hedendaagse kunstprojecten in 7 kerken' is hier te downloaden. 

Kloosterfestival Nieuw Sion
Nieuw Sion (voormalig klooster) is een plek waar mensen dichter bij God, bij zichzelf, bij de medemens en de natuur kunnen komen door gebed en contemplatie, stilte en eenvoud, handenarbeid en gastvrijheid. Dit alles vanuit het christelijke, monastieke ideaal. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd waaronder het kloosterfestival: een festival voor jongeren waarbij geloof, cultuur en natuur samen opgaan. Kijk voor meer informatie op hun website

Under de Toer
Under de Toer. Dat zijn 32 manifestaties tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018 in één van de meer dan 750 kerken in onze provincie. Under de Toer presenteert 32 bijzondere verhalen, die in één van de kerken zijn geboren. Deze verhalen vormen het vertrekpunt voor manifestaties waarin kunstenaars samenwerken met de gemeenschap. Samen verbeelden ze de mooiste verhalen die het waard zijn opnieuw verteld te worden. 

Toeristische potentie van religieus erfgoed: een onderzoek van NBTC
In opdracht van het PTRE, in samenwerking met Museum Catharijne Convent heeft het Ned Bureau Voor Toerisme een onderzoek uitgevoerd naar de toeristische potentie van het NL religieuze erfgoed (daarvoor zijn ook Duitsers, Belgen en Italianen ondervraagd) en wat blijkt: men vind het Nederlandse kerkenlandschap gevarieerd en interessant, maar weinig toegankelijk. Het NBTC gaf bovendien aan dat er slechts een aantal plekken zijn in NL waar zoveel religieus erfgoed aanwezig is dat het een reason to travel vormt: Zuid-Limburg, West-Brabant, de stad Utrecht en de kerken in het Waddengebied (verdeeld over Groningen en Friesland). Interessant bij toerisme rondom religieus erfgoed is dat het een bepaald soort toeristen trekt waardoor er sprake is van kwaliteitstoerisme (en daar streven veel regio’s naar).

Grootste Museum van Nederland
In het buitenland is het heel normaal om die indrukwekkende kathedraal te bezoeken. Toch lopen veel mensen er in Nederland ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl Nederlandse kerken de prachtigste kunstvoorwerpen herbergen, gemaakt door de beste kunstenaars en opgenomen in magistrale decors. Met elkaar vormen ze het Grootste Museum van Nederland. Museum Catharijneconvent, vijftien kerken en twee synagogen staan aan de basis van dit bijzondere project. De verborgen topkunst van Nederland wordt zo toegankelijk gemaakt voor iedereen.

Verkiezing Meest Gastvrije Kerk in Oost-Nederland
De meest gastvrije kerk van Oost-Nederland, Overijssel en Gelderland, waar staat die? Stichting Welkom in de Kerk heeft afgelopen jaar een verkiezing gehouden. Het doel: kerken activeren meer activiteiten te ondernemen die de gastvrijheid moeten bevorderen, zodat kerken visitekaartjes en ontmoetingsplaatsen worden van wijken, dorpen en steden. Kijk hier de hele verkiezing terug.

Kerken Kijken Utrecht
Stichting Kerken Kijken Utrecht toont de culturele rijkdom van de kerkgebouwen in het Utrechtse centrum. Sinds 1983 organiseert Kerken Kijken de openstelling van de binnenstadskerken voor geïnteresseerden. Bezoekers en toeristen kunnen in de kerken terecht en de architectuur, de bouwgeschiedenis en de kunstschatten beleven. Meer dan 200 vrijwillige gidsen zorgen gedurende de zomermaanden voor de openstelling en leiden de bezoekers desgewenst rond. Per jaar trekt het project meer dan 50.000 bezoekers. Daarbij is de Domkerk nog niet meegerekend, die in dezelfde periode meer dan 70.000 bezoekers trekt.

Quickscan Pelgrimages - Miranda Megens
Moderne pelgrims zijn een interessante doelgroep voor eigenaren en exploitanten van religieus erfgoed. In de ‘Quickscan Pelgrimage’ laat Miranda Megens zien hoe pelgrimsroutes voor verschillende doelgroepen kunnen worden ontwikkeld en hoe kerken en kloosters daarbij centraal staan. De hedendaagse pelgrim kleurt zijn tocht met eigen intenties en motieven in, dat biedt perspectief om een route op verschillende manieren te positioneren. Een speciaal ontwikkeld model laat dat zien en helpt om de routes accenten te geven. Het gehele onderzoek is hier te downloaden.