U bent hier

Ruimte zoekt gebouw

Alhoewel de eerste golf rondom corona al her en der begint terug te trekken, is het leed op heel veel plekken nog niet te overzien. Dagelijks overlijden nog mensen aan het virus. En ook al neemt het aantal bezette IC-bedden af, het is nog steeds veel te veel. Als samenleving likken we onze wonden en moeten we nog steeds op veel plekken acute problemen het hoofd bieden. En waarschijnlijk zullen er nog enkele golven volgen.

Maar daarbij moeten we voorkomen dat we alleen de problemen van gisteren en vandaag proberen op te lossen. We moeten voor zover ons dat gegeven is ook alvast proberen na te denken over morgen en overmorgen. Want het virus laat zien hoe kwetsbaar we zijn in de wijze waarop we nu georganiseerd zijn. Hoe afhankelijk we zijn van de inzet van enkelen. Hoe kleinschalig we op veel plekken georganiseerd zijn en hoe eenzijdig onze inkomstenstromen zijn. Is het juist nu we zulke harde klappen krijgen niet tijd om na te denken over meer robuuste structuren?

We zien al dat de samenleving in de volle breedte op zoek is naar nieuwe manieren van organiseren, samenkomen en inrichten van het economisch verkeer. Liggen niet juist hier kansen voor kerkgebouwen? Durven we om te denken? In plaats van het gebruikelijke ‘kerk zoekt functie’ nadenken over: ruimte zoekt gebouw. Zijn onze nieuwe toekomstige partners wellicht het onderwijs, de zorgsector, de kinderopvang, of andere partijen die ruimte zoeken voor hun activiteiten? Is het de creatieve sector - die ook midscheeps geraakt wordt - die samen met de kerken kan nadenken over nieuwe vitaliteit? Is het de jeugd die nu ontdekt heeft wat het betekent om solidair te zijn en wat van waarde is, die zich wil verbinden aan een kerk?

Kortom, durven we heel voorzichtig al na te denken over hoe we beter toegerust kunnen zijn om een volgende crisis het hoofd te kunnen bieden?

In deze nieuwsbrief zien we onder andere hoe verschillende kerken en kerkorganisaties aan de slag zijn met de problemen van nu en de antwoorden van morgen, en bieden we ruimte om na te denken over bovenstaande vragen. We richten ons verder tot kerkenvisiemakers en bieden hulp hoe dat te doen in tijden van lockdown. Ook bieden we een hoopvolle blik op de jeugd die via hun opleiding steeds meer betrokken wil worden bij de toekomst van kerkgebouwen. En als we niet langs onze mooie kerken kunnen wandelen, dan kunnen we wel luisteren naar onze zangers en zangeressen die zingen over de kerken die hun dierbaar zijn. Hiervoor hebben wij een prachtige 'playlist van troost' gemaakt. Tot slot praten we u bij over het project Kerk en Kunst, en delen we twee artikelen over de betekenis van kerken vanuit historisch perspectief.

Frank Strolenberg
Programmaleider Toekomst Religieus Erfgoed

Nieuwsbrief nummer: 66 • Verstuurd op: woensdag 6 mei 2020 - 14:49