U bent hier

Kerken zijn cool!

Heet, heter, heetst. We maken opnieuw een flinke serie warme dagen mee. Er worden weeralarmen afgegeven en codes geel en oranje flitsen ons tegemoet. Hitteplannen worden uit de kast gehaald en elk waterstroompje, plas of strand wordt massaal onder de voet gelopen. Maar er blijken ook gebouwen te zijn die je kunt opzoeken om koel te blijven. Onze kerken! De meest koele plekken die je je maar kunt voorstellen in een hete stad volgens Jeroen Kluck, lector ‘water in en om de stad’ van de Hogeschool van Amsterdam. De kerk als toevluchtsoord in hete tijden. Ouderen moeten volgens hem vooral niet thuis blijven zitten in gebouwen die te warm worden, maar kunnen beter een koele kerk bezoeken.

Er zijn voorbeelden bekend van kerkgewelven die vanwege hun permanente koelte door computerbedrijven gebruikt worden voor het huisvesten van hun servers. De hitte van de servers kan vervolgens –op koude dagen- gebruikt worden om de kerk te verwarmen. Maar dat kerken cool zijn -en al eeuwenlang- wisten de meesten van ons natuurlijk allang.

In de hitte van de afgelopen dagen verscheen er ook een indrukwekkende reeks artikelen in Trouw. Op basis van data en voorbeelden, onder andere aangedragen door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), beschreef de krant de actuele situatie en voorbeelden van hergebruik: van markt tot fitness en trampolinepark. Of al deze functies passend en wenselijk zijn is nog maar de vraag, maar de breedte waarmee Trouw met in totaal wel 12 volledige pagina’s aandacht geeft aan het onderwerp, geeft wel aan hoe belangrijk een duurzame toekomst van onze kerkgebouwen gevonden wordt.

Voor eenieder die zich graag nog meer wil verdiepen in de toekomst van ons religieus erfgoed: in het najaar zal via de RCE en het programma Toekomst Religieus Erfgoed meer diepgravende informatie verschijnen met digitaal doorklikbare data en een inspiratieboek over het gebruik van kerkgebouwen.

Ondertussen biedt ook deze nieuwsbrief weer het nodige te lezen. Bijvoorbeeld over de 47 gemeenten die al een aanvraag hebben gedaan voor financiële ondersteuning bij een kerkenvisie. En over de toeristische potentie van ons religieus erfgoed. Onze volgende nieuwsbrief verschijnt in augustus. Laat die hete zomer maar komen!

Frank Strolenberg
Toekomst Religieus Erfgoed

Nieuwsbrief nummer: 66 • Verstuurd op: woensdag 3 juli 2019 - 12:54