U bent hier

Kerk in brand

Op een verjaardagsborrel sprak ik laatst een onderzoeker van de AIVD. Hij doet onderzoek naar trends en ontwikkelingen in extremisme. Hij vertelde dat hij en z’n collega’s een risicoanalyse hadden uitgevoerd met als vraag wat de Nederlandse samenleving ernstig op z’n grondvesten zou doen schudden. Aantasting van belangrijk cultureel erfgoed stond in de top 10. Hij gaf als voorbeeld welk effect het opblazen van de Domtoren zou hebben op de Nederlandse bevolking in z’n algemeenheid, en de Utrechtse inwoners in het bijzonder. Ik realiseerde mij meteen dat dit ook op zou gaan voor de Westertoren, de Martinitoren of de toren van de Eusebiuskerk. Feitelijk ligt veel religieus erfgoed zo dicht aan het hart van mensen, dat aantasting daarvan bijna per definitie tot heftige emoties leidt. Je moet er toch niet aan denken dat de St. Jan in Den Bosch, de Bavo in Haarlem of de Sint Servaas in Maastricht vernietigd worden. Het nationale verdriet zou groot zijn.

Een kleine inkijk op wat zoiets voor mensen betekent was laatst terug te zien toen de Sint-Urbanuskerk in Bovenkerk, gemeente Amstelveen, in brand vloog. Op de journaals was te zien hoe huilende mensen stonden toe te kijken terwijl het dak van hun kerk in lichterlaaie stond. Belangrijke momenten in hun leven hadden zich in deze kerk afgespeeld, en nu dreigde alles verloren te gaan. Het is daarom van groot belang dat kerkeigenaren- en beheerders preventief een veiligheidscheck doen en bij restauratiewerkzaamheden oog hebben voor de brandveiligheid. Want ook ogenschijnlijk onverwoestbare gebouwen zoals kerken, kunnen ten prooi vallen aan het vuur. In deze nieuwsbrief daarom een artikel over de brandveiligheid van kerken. 

Daarnaast was er de afgelopen tijd ook vrolijker nieuws. Zo verwacht de wethouder van Sudwest Fryslan Stella van Gent veel van de kerkenvisie die zij als pilotgemeente gaat opstellen. Wat kan zij leren van de gemeente Utrecht, die al eerder een kerkenvisie opstelde? En onderzoeker Jacobine Gelderloos heeft een interessant boek geschreven over hoe dorpskerken activiteiten kunnen ontwikkelen die dicht tegen de kern van hun bestaansreden aan liggen. Onze bloggers schrijven over een reli-boulevard en de vraag of kerken commercieel mogen handelen. Allemaal in de nieuwsbrief. Veel leesplezier.

Frank Strolenberg

Nieuwsbrief nummer: 66 • Verstuurd op: dinsdag 2 oktober 2018 - 12:04