U bent hier

Het domino effect

Een belangrijke reden voor de start van de Vietnamoorlog was destijds dat de Verenigde Staten bang waren voor het zogenaamde domino-effect. Als Zuid-Vietnam in handen zou vallen van de communisten zouden, zo was de theorie, andere Aziatische landen als in een dominospel ook ‘omvallen’ en communistisch worden. Anno nu kijken we daar anders naar en moeten we concluderen dat die theorie nergens op gebaseerd was. En inmiddels bezoeken miljoenen toeristen jaarlijks er de meest prachtige boeddhistische en taoïstische tempels, om maar eens wat te noemen.

Maar een kerkenvisie kan wel voor zo’n domino-effect zorgen. Verschillende artikelen in deze nieuwsbrief gaan daar op in. Het oppakken van de opgave om over de kerkgebouwen na te denken kan leiden tot het nadenken over allerlei functies in een stad of dorp. Tot het nadenken over sociale verbanden. Kan leiden tot nieuwe ontmoetingen. Tot dialoog tussen partijen die wel van elkaar weten, maar als een voormalig Noord- en Zuid Vietnam toch in gescheiden werelden leven.

Maar het kan vooral leiden tot nieuwe energie. Tot het zien opdoemen van nieuwe kansen in plaats van het blind staren op oude problemen. Tijdens Prinsjesdag hebben opnieuw 33 gemeenten een decentralisatie-uitkering ontvangen voor het opstellen van een kerkenvisie (eerder kregen 15 gemeenten al zo’n uitkering). En vooruitlopend op zo’n uitkering in 2020, gaan weer 11 andere gemeenten aan de slag. Dat brengt het totaal medio september op bijna 60 gemeenten die een kerkenvisie opstarten!

En wat een geslaagde herbestemming van religieus erfgoed kan doen voor een stad, voor een nieuw vakgebied maar vooral ook doet met de nieuwe gebruikers is te lezen in het artikel over de universiteit van Den Bosch. Die nieuwe universiteit zit in een voormalig kloostercomplex. En kent nu als belangrijkste probleem: haar eigen succes. Zo’n probleem willen we allemaal wel.

Frank Strolenberg
Toekomst Religieus Erfgoed

Nieuwsbrief nummer: 66 • Verstuurd op: woensdag 25 september 2019 - 08:06