U bent hier

Er is veel in beweging

De vakantieperiode is voorbij, en dat is te merken aan de vele bijeenkomsten en activiteiten die georganiseerd worden. Weliswaar in aangepaste vorm, maar dat weerhoudt ons niet om de contacten weer aan te halen en de draad op te pakken.

Zo is het Netwerk Religieus Erfgoed van start gegaan, zal de uitgestelde prijsuitreiking van de Meest Gastvrije Kerk Oost-Nederland eind oktober plaatsvinden, en zijn wij als programma zelf druk in voorbereiding voor vijf digitale kennisweken tijdens de komende wintermaanden, onder de naam De Kerk van alle Kanten.

Tijdens Prinsjesdag hebben nog eens 40 gemeenten een decentralisatie-uitkering gekregen voor het opstellen van een kerkenvisie, waarmee nu 139 gemeenten in Nederland de dialoog aangaan met hun kerkeigenaren en samen en in samenhang kijken naar de toekomstige mogelijkheden van hun kerkgebouwen.

Alle hulp is hierbij welkom, en daar springen organisaties als Museum Catharijneconvent, de VMBK en de ErfgoedAcademie goed op in. Zij organiseren diverse activiteiten voor de doelgroep kerkeigenaren.

Er komen ook steeds meer goede voorbeelden van zorgvuldige herbestemmingen, waarvan DOMUSDELA in Eindhoven deze maand beloond is met de Henri van Abbepenning én genomineerd voor BNA Beste Gebouw 2020.

We merken als programma bovendien dat er steeds meer behoefte is aan informatie over verduurzaming van kerkgebouwen en daarom starten we vanaf deze week met de nieuwe artikelreeks Verduurzaamde kerk, ter voorbereiding op een toolkit die we hier binnenkort zullen presenteren.

Kortom, er is veel in beweging en hopelijk kunnen we die verbinding vasthouden nu we weer aan de vooravond staan van strengere coronamaatregelen.

Jorien Kranendijk
Projectsecretaris programma Toekomst Religieus Erfgoed

Nieuwsbrief nummer: 76 • Verstuurd op: woensdag 30 september 2020 - 17:53