U bent hier

De Kerk van alle Kanten

Allereerst; vanuit het samenwerkingsverband Toekomst Religieus Erfgoed een fijn en beter jaar toegewenst. Na een rustgevend kerstreces hebben ook wij de draad weer opgepakt, en wel met frisse moed!

Mede daarom attenderen wij u graag op de volgende reeks van Kerk van alle Kanten. Op 20 januari, 3 februari en 17 februari organiseren we opnieuw drie live-uitzendingen die een bijdrage willen leveren aan het debat omtrent de toekomst van religieus erfgoed in Nederland. 

Op 20 januari tussen 15:15 en 17:00 is het thema ‘Open Kerken’. We zullen praten we over de gastvrijheid van Nederlandse gebedshuizen. Kerken ontvangen bezoekers natuurlijk graag voor hun liturgische bijeenkomsten. Maar kerken en hun gebouwen zijn op velerlei manieren interessant: als plek van ontmoeting, als plek van stilte, als plek van cultuur. Maar uit onderzoek blijkt dat (buitenlandse) bezoekers aangeven dat onze kerken zo vaak dicht zijn. ‘Gesloten bastions’ noemt predikant Ruben van Zwieten hen in zijn column. Is dat ook zo? Met relevante tafelgasten bespreken we het potentieel van Nederlandse gebedshuizen als plek van  beleving om nieuwe, andere bezoekers te trekken of bekende bezoekers anders aan te spreken. We spreken over echte gastvrijheid, toeristische kansen, de kracht van openstelling en het belang van kunst in de kerk. Een kerk zit boordevol betekenis en verhalen; de kunst is die rijkdom te ontsluiten. Vele voorbeelden zullen de revue passeren, de een wat uitdagender dan de ander. Aan tafel oa Marieke van Schijndel van Museum Catharijneconvent, Jaap van Rijn van de St Jan te Gouda en Patty Wageman van de Stichting Oude Groninger Kerken. Maar er is meer…wilt u alvast een indruk krijgen van de gespreksonderwerpen en gasten: klik dan eens op bijgevoegde artikelen. 

> Aanmelden voor deze uitzending kan via deze link

Op 3 februari, opnieuw tussen 15:15 en 17:00 hebben we het - onder de noemer ‘Kerk in Perspectief’ - over kerkenvisies. Veel burgerlijke gemeenten zijn of gaan samen met de kerken aan de slag met zo’n visie. Momenteel zijn het al 160 burgerlijke gemeenten en zeker duizend kerkgenootschappen en parochies.  Tijdens de uitzending gaan we in op de reeds opgedane kennis en ervaringen en hoe die visies ook in de praktijk van betekenis kunnen zijn voor kerken en burgerlijke gemeenten. Daarbij blikken we vooral ook vooruit: hoe moet het verder, nadat een kerkenvisie is opgesteld? Columnist is James Kennedy; aan tafel oa Natasja Groothuismink, wethouder van Zaanstad die een uitdagend kerkenvisie traject heeft opgezet. 

> Aanmelden voor deze uitzending kan via deze link

In de (voorlopig) laatste aflevering van de Kerk van alle Kanten, op 17 februari tussen tussen 15:15 en 17:00, werpen we een blik op de toekomst, met onder andere een column van Rijksbouwmeester Floris Alkemade, die zijn toekomstvisie op het religieus erfgoed in Nederland geeft. 

> Aanmelden voor deze uitzending kan via deze link

Graag tot ziens, bij De Kerk van alle Kanten!

Nieuwsbrief nummer: 66 • Verstuurd op: vrijdag 15 januari 2021 - 14:48