U bent hier

De Kerk van alle Kanten

De afgelopen maand hebben kerken weer op allerlei wijzen in het nieuws gestaan. Om slechts een paar zaken te noemen: de zaligverklaring van de 15-jarige jongen Carlo Acutis: ook wel de cyberapostel genoemd, de Paus die het geregistreerd partnerschap voor homostellen als acceptabel ziet, het pleidooi voor erkenning van de LHBT-gemeenschap binnen de kerken door de theoloog des Vaderland Samuel Lee, de schuldbelijdenis die de Protestantse Kerk alsnog gaat uitspreken, Nederlandse bisschoppen die de Nijmeegse Radboud Universiteit haar predicaat ‘katholiek’ ontnemen, en de rellen naar aanleiding van de (te?) drukbezochte kerkdiensten in Staphorst.

Het was letterlijk ‘de kerk van alle kanten’ en je kunt er een avondje mee vullen. Maar wat tegelijk ook weer duidelijk werd, is dat de kerk tijdens deze tweede coronagolf haar deuren opnieuw opent. Via het platform #nietalleen staan de gebouwen en miljoenen leden klaar om mensen te helpen. En dat is een troostrijke gedachte. Want discussiëren is belangrijk, maar uiteindelijk gaat het ook om het handelen.

Ook het programma Toekomst Religieus Erfgoed gaat deze winter de kerk van alle kanten belichten, waarbij we willen laten zien wat ons handelen als samenwerkingsverband in het land teweeg heeft gebracht. De kerkgebouwen staan daarbij uiteraard in het middelpunt.

Tijdens een vijftal kennisweken presenteren we de oogst van de afgelopen twee jaar van het programma. Daarbij stellen we verschillende perspectieven op het kerkgebouw centraal: kerkenvisies, hergebruik, toerisme, nieuwe kennis over kerken. Allerlei zaken zullen de revue passeren. Naast een digitaal aanbod van video’s, webinars, rapporten en artikelen voor de nodige verdieping, wordt elke week opgeluisterd met een twee durende live-uitzending. U bent daarvoor van harte uitgenodigd. In deze nieuwsbrief de vooraankondiging; noteert u alvast de data?

Daarnaast in deze nieuwsbrief weer een bont palet aan nieuws en activiteiten die interessant voor u kunnen zijn: zo kunt u donderdag 29 oktober nog deelnemen aan de livestream van de finale van de meest gastvrije kerk van Oost-Nederland, of u kunt aan de slag gaan om een herbestemmingssubsidie - ook voor nevengebruik! - aan te vragen. En let wel: de allerlaatste subsidieronde voor het aanvragen van een kerkenvisie komt er ook al snel aan. Geen tijd te verliezen dus: snel aan het werk!

Frank Strolenberg 
Programmaleider Toekomst Religieus Erfgoed

Nieuwsbrief nummer: 76 • Verstuurd op: woensdag 28 oktober 2020 - 16:51