U bent hier

Boek & Base

In Nederland komen wethouders van gemeenten die over veel monumenten beschikken met een zekere regelmaat bijeen om te spreken over de kansen en uitdagingen die de monumenten bieden. Een onderwerp dat daarbij vaak op de agenda staat is het religieus erfgoed.

Zo’n twee jaar geleden vroegen de wethouders zich af welk nieuw gebruik eigenlijk mogelijk was in een kerkgebouw en waar je rekening mee moest houden. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed werd gevraagd of zij hierin kon ondersteunen.

Die vraag resulteerde uiteindelijk in een boek dat sinds deze week in de winkel ligt: ‘Kerkgebouwen; 88 inspirerende voorbeelden van nieuw gebruik - van appartement tot zorgcomplex’. Dit boek laat zien dat zowat elke denkbare functie in een kerkgebouw een plek kan vinden. Letterlijk van A tot en met Z: van appartement, via boekhandel en café tot winkel of zorginstelling.

Vanuit het buitenland - waar ook een hoofdstuk in het boek aan gewijd is - wordt op dit punt soms met verbazing naar Nederland gekeken. Tegelijkertijd kijkt men vol bewondering naar de inspirerende en vaak prijswinnende ontwerpen. Mooi om te zien hoe oud en nieuw samengaan en hoe tegelijkertijd de kerkgebouwen op veel plekken hun spirituele betekenis behouden.

Naast een boek met 88 voorbeelden is ook gewerkt aan het compleet maken van een database met alle gebedshuizen van Nederland die tot en met 2019 zijn gebouwd. Het bleken uiteindelijk 7.710 gebouwen te zijn. Vanaf 9 december staat die database online en kunt u zelf onderzoeken wat u altijd al wilde weten zoals: hoeveel gereformeerde kerkgebouwen zijn er eigenlijk? Of hoeveel kerken heeft architect Tepe gebouwd? Of hoeveel herbestemde kerken zijn in Friesland? Al dat soort informatie is nu met een paar muisklikken te achterhalen.

Tijdens de uitzendingen van de Kerk van alle Kanten wordt op 2 december het boek gepresenteerd en op 9 december de database gelanceerd. Uitzendingen waarin allerlei praktijkdeskundigen en onderzoekers uitgebreid op deze thema’s ingaan: wat is een goede herbestemming en wat denken we te weten als we data verzameld hebben?

We kijken ernaar uit u daar te ontmoeten!

Frank Strolenberg
Programmaleider Toekomst Religieus Erfgoed

Nieuwsbrief nummer: 66 • Verstuurd op: dinsdag 1 december 2020 - 15:03