U bent hier

Verslag bijeenkomst Platform Historische Kerken Zeeland

donderdag 12 februari 2015 - 11:50

Tijdens de jaarvergadering Platform Historische Kerken Zeeland op 22 januari was religieus erfgoed in krimpgebieden het hoofdthema. David Koren van Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) vertelde hoe binnen het project ‘Kerk, krimp en kans’ religieus erfgoed via onderzoeken, activiteiten en business cases verbonden wordt met de krimpopgave in de gemeente Sluis. 

Kans voor religieus erfgoed in krimpgebieden

SCEZ, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Provincie Zeeland en de gemeente Sluis trekken binnen dit project samen op; zij brengen in beeld hoe de leefbaarheid van dorpen in stand kan worden gehouden met behoud van kerkgebouwen in bijvoorbeeld multifunctioneel gebruik. Ook binnen de Agenda Toekomst Religieus Erfgoed staat dit thema op de agenda. Dit jaar wordt een landelijke bijeenkomst rondom ‘religieus erfgoed en krimp’ georganiseerd, waarin dit Zeelandse project vanzelfsprekend een rol zal spelen. Projectleider Mirjam Blott van de Agenda Toekomst Religieus Erfgoed presenteerde op 22 januari de verscheidenheid aan plannen van dit programma.

Bijzondere locatie

De bijeenkomst Platform Historische Kerken Zeeland vond plaats in de prachtige Oostkerk in Middelburg, waarvan de koepel al vanuit de verre omgeving zichtbaar is. De Protestante Gemeente Middelburg (PGM) verlaat deze kerk op 1 juli. Samen met Vereniging Hendrick de Keyser (HdK) werd een reddingsplan voor de kerk bedacht. Het is de bedoeling dat HdK het beheer, de exploitatie en het behoud voor zijn rekening neemt, maar daarvoor is wel geld nodig. PGM is, met het oog op een goede toekomst voor het gebouw, bereid het gebouw aan de vereniging te schenken, met een bruidsschat van €500.000,=. Met dit bedrag legt de PGM de basis voor een fonds, waarvoor nu ook andere partners worden gezocht.

Foto: Oostkerk Middelburg

Tags 
Krimp Zeeland

Reacties