U bent hier

Utrechtse kunstenaars maken deepfake video van Henk Westbroek in de Janskerk

donderdag 14 november 2019 - 09:12

Als je het hebt over bekende Utrechters en Utrechts’ trots dan heb je het zeker over Henk Westbroek en zijn band het Goede Doel. Bij een onderzoek door digitale kunstenaars naar de verhalen van de Janskerk, kwam een wel heel bijzonder verhaal naar boven: in een video is te zien hoe Henk Westbroek vertelt dat een nacht in de Janskerk de inspiratie leverde voor de hit Waar is hier de nooduitgang.

Henk Westbroek: “Ik moest vooral lachen toen ik werd benaderd met deze beelden. Ik sta er in een Top Pop interview te vertellen hoe ik in de jaren 80 een nacht opgesloten heb gezeten in de Janskerk en dat dit de inspiratie is geweest voor het nummer Waar is hier de nooduitgang. Echt geweldig en ik geloofde het zelf bijna toen ik het zag. Je begrijpt, het is natuurlijk helemaal waar!” zegt hij met een hele snelle knipoog.

Digitale variant rubber gezichtsmasker

Wat de kunstenaars eigenlijk vroegen aan de Utrechtse zanger, was of hij mee wilde werken aan een project waarin ze dit verhaal met een digitale video wilden gaan ‘faken’. Op dit moment wordt heel hard gewerkt om met deepfake technologie beveiligingsbeelden van de zogenaamde “bewuste nacht in de jaren 80” in de Janskerk na te maken. Hoe? Door bestaande foto’s en video’s van Henk Westbroek aan een algoritme te voeden, wordt een digitaal model van Henk’s gezicht gemaakt. Dat digitale gezicht kan vervolgens op videobeelden van elke acteur worden geplakt en beweegt dan ook mee. Je kunt het zien als de digitale variant van een rubber gezichtsmasker.

Digitale Henk Westbroek onthuld op 16 november

Kunstenaars Sander de Jong en Yifan Yaing onthullen hun video “Nacht in de Janskerk” tijdens de eenmalige digitale kunstexpositie RE:connect in de Janskerk, op zaterdagavond 16 november. Wat Sander en Yifan met hun werk willen bereiken omschrijven ze als volgt: “we willen dat mensen gaan nadenken over wat je met deep fake technologie nog meer zou kunnen doen dan de grappen maken die we tot nu toe online en op tv gezien hebben. En natuurlijk vragen we ons af wat de technologie voor invloed kan hebben op de samenleving. Als het ons goed lukt om een overtuigende video te maken, zouden we bijna de geschiedenis van de Janskerk kunnen veranderen.”

De keuze voor de Janskerk is gemaakt omdat RE:connect als expositie onderdeel is van het project Kerk en Kunst, onderdeel van het programma Toekomst Religieus Erfgoed, waarin met kunstenaars naar nieuwe bestemmingen voor kerken wordt gezocht.

Over RE:connect

Tijdens RE:connect zijn 13 interactieve installaties te zien van Utrechtse makers waarmee zij hun gedachten delen over de automatisering van de maatschappij. Dat gaat van een interactieve klimwand met kerkmuziek, tot een romantische pottenbakrobot. De expositie is eenmalig en gratis te bezoeken van 16:30 tot 22:30 op zaterdag 16 november a.s.

Over medialab SETUP

RE:connect is gecureerd door medialab SETUP. SETUP is het platform voor iedereen die geïnteresseerd is in de fusie van technologie en cultuur. Sinds onze oprichting in 2010 maken we met kunstenaars en ontwerpers de gevolgen van technologische ontwikkelingen tastbaar. Dus kropen we een paar maanden in de huid van een hongerige databroker en onderzochten of mensen zitten te wachten op een robot die voor je klaagt. Zo starten we een discussie over de wenselijkheid van automatisering, big data en meer. Het resultaat: een goed verhaal dat je wilt doorvertellen op een verjaardagsvisite. Of in de Tweede Kamer.

Reacties