U bent hier

Uitgelicht: tot boekhandel herbestemde kerken in NL

donderdag 31 mei 2018 - 09:58

De Dominicanenkerk Maastricht & Waanders in de Broeren te Zwolle


In het kader van het programma van DeVerbinding wordt gewerkt aan boek over herbestemde kerkgebouwen in Nederland. Ook kerken in meervoudig gebruik komen daarbij aan de orde. Nederland heeft immers een lange en indrukwekkende traditie in het hergebruik van kerkgebouwen. Er zijn alleen al meer dan 400 herbestemde rijksmonumentale kerken. Hierbij een voorproefje. Drie redenen waarom twee boekhandels in kerken tot de drukstbezochte kerken van Nederland behoren.

Over schoonheid, liefde en doorzettingsvermogen: 3 redenen voor succes
Twee boekhandels in Nederland strijden om de titel wie de mooiste is. Maar die wedstrijd kent geen level playing field want de Dominicanen heeft in 2008 van de Engelse krant the Guardian de volgende omschrijving gekregen: “The fairest bookshop of the world, a bookshop made in heaven”. Tegen zo’n omschrijving lijkt het onmogelijk opboksen voor Waanders. Maar dat hoeft ook niet, want een beauty contest ligt niet aan de basis van het succes van beide boekhandels. Drie redenen voor hun succes.

Bijzondere magie
Waanders in de Broeren trekt jaarlijks over een half miljoen bezoekers. Boekhandel Dominicanen zo’n driekwart miljoen; in 2014 heeft men zelfs bijna de grens van 1miljoen bezoekers aangetikt. Hoeveel boekhandels in Nederland trekken zoveel bezoekers? Of van een andere kant bezien: hoeveel kerken in Nederland trekken zoveel bezoekers? Blijkbaar spreekt de combinatie tussen boekhandel en kerk aan en brengt het een bijzondere magie met zich mee. Maar er zijn meer redenen voor het succes van beide boekhandels. De architectuur waarmee de kerken tot boekhandel zijn verbouwd is gedurfd, maar ook liefdevol. De restauraties zijn respectvol uitgevoerd, oude fresco’s zijn hersteld en zichtbaar gemaakt en de bureaus die tekenden voor de nieuwe interieurtoevoegingen zijn hiervoor terecht geroemd. Met name de verdiepingenhoge boekenmeubels die in de gebouwen zijn neergezet roepen veel bewondering op. Boekhandel Dominicanen trekt nog steeds vele architectuurliefhebbers van over heel de wereld.

Sterke verbinding
Maar de boekhandels onderscheiden zich ook door het feit dat ze een sterke verbinding zoeken én hebben, met de eigen stad en omgeving. Maastricht en Zwolle hebben hun boekhandels in het hart gesloten. Bij de Dominicanen kwam dat het duidelijkst naar voren toen de winkel in 2014 failliet dreigde te gaan. Spontaan werd een Facebookpagina ‘Boekhandel Dominicanen moet blijven’ geopend die in een mum van tijd meer dan 6000 likes kreeg. Vervolgens werd snel een crowdfundingsactie opgezet die binnen één week meer opleverde dan gevraagd werd. Zelfs mensen die hun boeken elders kochten steunden de Dominicanen. Een oudere mevrouw, die niet wist hoe ze geld digitaal kon overmaken, kwam persoonlijk een envelopje met geld langs brengen. De Dominicanen is onderdeel van het DNA van Maastricht en moest dus gered.

Visie en doorzettingsvermogen
De sterke persoonlijkheid van Wim Waanders was daarbij ook van doorslaggevend belang voor het succes. Net zoals de persoon van Ton Harmes onlosmakelijk verbonden is met de redding van de Dominicanen. Het vergt blijkbaar mensen met visie en doorzettingsvermogen die een herbestemming tot stand weten te brengen. Zij zien kansen en zijn bereid daarvoor door roeien en ruiten te gaan, terwijl anderen vaak in beperkingen denken en daardoor omvoldoende energie genereren.

Frank Strolenberg
Toekomst Religieus Erfgoed

Reacties