U bent hier

Rheden: Kapel in de protestantse Dorpskerk

dinsdag 21 mei 2019 - 16:03

De Mauritius-kapel is gevestigd in de voormalige consistorie en is ook van buitenaf toegankelijk gemaakt. Beeld: Miranda Megens.

Dit artikel is eerder verschenen als onderdeel van het onderzoek 'Kerkgebouw in verandering: De inzet van rituelen bij kerkgebouwen in transitie' van Miranda Megens.

In de aanloop naar de sluiting van de katholieke Mauritius-kerk in Rheden werd het idee geopperd om bij de – protestantse - Dorpskerk een kapel te openen. ‘Het overleg met de parochieraad en de kerkenraad duurde ongeveer een half jaar, men was het er snel over eens dat de consistorie zou worden omgebouwd tot kapel’, vertelt kerkrentmeester Ab van Amerongen. ‘Tijdens kerkdiensten is de kapel gesloten, als er een dienst wordt gehouden, gebruikt de dominee de kapel nog wel even als consistorie.’ De kapel werd gewijd door een pastoor.

De rituele handeling bestaat eruit dat eigen ruimte wordt overgedragen aan een andere religie en dat daarmee een sacrale plaats is gecreëerd, die door twee kerkgemeenschappen wordt gebruikt.

De kapel is vanuit de kerk zichtbaar. De ruimte meet 2,15 meter bij 1,75 meter en werd gezamenlijk opgeknapt. Er hangt een kruisje tegen de muur en in de hoek staat het beeld van Sint Mauritius. De katholieke kerk was vernoemd naar Sint Mauritius, een Romeinse legeraanvoerder die zijn voornamelijk christelijke soldaten beschermde. Onder het hoektafeltje met het beeld staat een vierkant rieten mandje met waxinelichtjes. Er hangt een icoon aan de muur met daarop Maria met Jezus en engelen. De kapel is ook van buitenaf bereikbaar, door een zware houten deur. Via een bewegingsmelder gaat het licht aan.

De kapel is een oecumenische kapel geworden van de Dorpskerkgemeenschap en de St. Mauritiusgemeenschap. Elke dag wordt de kapel geopend en gesloten door vrijwilligers – op die manier zorgt de kapel ook voor sociale verbinding.

Inzet ritueel:

Creëren van sacrale plaats voor een andere religie.

Wat doet dit ritueel:

Zorgen voor sociale cohesie; bevestigen identiteit; verbinding van religies en mensen met het gebouw; herinneren aan het verleden; benadrukken gemeenschappelijke waarden; betekenis geven; uitdrukking geven aan gevoelens.

Reacties