U bent hier

Perspective – de verborgen verhalen van de Groningse Der Aa-kerk

woensdag 30 oktober 2019 - 11:13

Foto: David Vroom

De shoppers tijdens de Vintagekleding Kilo Sale zullen verbaasd opkijken als ze een groep van 15 kerkbezoekers zien langslopen, geconcentreerd luisterend naar de verhalen op hun koptelefoons. Wat ze dan zien - op 16 november in de Der Aa-kerk in Groningen - is de luisterwandeling Perspective van Sijas de Groot en Nina van der Woude, die je een nieuw perspectief biedt op de plek waar je je nu bevindt.

Maanden is theatermaker Sijas de Groot bezig geweest met het interviewen van tientallen mensen die op de een of andere manier een relatie hebben - of hadden - met de Der Aa-kerk in de stad Groningen. Hij sprak bijvoorbeeld de kleinzoon van de koster, die hier is opgegroeid. De man die nog weet wat hier allemaal is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De orgelspeler en de stiltezoeker. Maar de kerk wordt ook al ruim 15 jaar geëxploiteerd als locatie voor allerlei evenementen. Van wijnfestival tot danceparty. Van congres tot concert. Van bruiloft tot uitvaart. En recent werd het gebouw verhuurd voor een kerkdienst compleet met doop. Dat levert weer heel andere verhalen op.

Opnieuw ervaren

Sijas de Groot: ‘Al die uiteenlopende verhalen maken verschillende perspectieven op deze plek zichtbaar. Ze vertellen hoe mensen dit gebouw in de loop der jaren hebben ervaren en gebruikt. Al die verhalen bij elkaar bewerk ik tot het luisterverhaal dat we op 16 november op een theatrale manier vertellen. Het is dus een heel ander verhaal dan de geschiedenis van de kerk, zoals een gids die zou overbrengen. Het is een - tot op het moment van de performance – verborgen, meervoudig verhaal.’

Eerder paste Sijas deze theatrale manier van luisterverhalen vertellen toe met projecten als Tussenland – een luisterwandeling langs de stadsrand van Groningen. En Trage paden, dat de deelnemers meenam over de vervlogen (kerke-)paden tussen Uitwierde en Marsum.

Sijas: ‘Ik wil met deze projecten telkens de gelegenheid bieden om de omgeving te bevragen en opnieuw te ervaren.’

Wilt u deelnemen aan Perspective in de Der Aa-kerk op zaterdag 16 november? Tussen 11 en 18 uur vindt Perspective vier keer plaats. Per luisterwandeling is er plek voor 15 deelnemers. Geef uw voorkeur aan via deze datumprikker.   

Reacties