U bent hier

Minister Van Engelshoven bezoekt religieus erfgoed

woensdag 25 april 2018 - 22:01
Minister Van Engelshoven op werkbezoek

Minister Ingrid van Engelshoven op werkbezoek in Limburgse kerken (foto: Bisdom Roermond)

De minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, heeft recent een tweetal keer haar betrokkenheid bij religieus erfgoed laten zien. Vrijdag 20 april jl. opende zij in de Grote Kerk van Alkmaar de deuren naar het altaarstuk van de hand van Maarten van Heemskerck. Dit altaarstuk is na de beeldenstorm verkocht aan Zweden en het hangt daar nu in de Dom van Linköping. Maar tot 7 oktober is het naar aanleiding van 500 jaar Grote Kerk even terug en te bewonderen. Om het Laurentiusaltaar hier te krijgen had overigens nogal wat voeten in de aarde. Conservator Christi Klinkert bekende dan ook aan Noord Holland Nieuws dat hij geraakt was toen het uiteindelijk gelukt was: "Ik ben, toen niemand er was, op een koorbankje gaan zitten en heb even de tijd genomen en enorm te zitten huilen. Er is zoveel vernield tijdens de beeldenstorm en ik vind dat we de kunstenaar recht doen dat het werk nu weer staat waar het hoort. Dat emotioneert me."

Logeren in Rolduc

Twee weekenden eerder was minister van Engelshoven op uitnodiging van de provincie Limburg op bezoek in klooster Rolduc te Kerkrade. Daar logeerde zij en de hele zaterdagochtend stond in het teken van religieus erfgoed. De minister kreeg tijdens het ontbijt meer te horen over de maatregelen die nodig zijn om Rolduc als grootste rijksmonument van Nederland in stand te houden, maar ook een groot complex als het voormalige St. Annaterrein te Venray kwam aan de orde. Vervolgens bracht zij een bezoek aan drie kerken, waaronder de voormalige kerk van de Heilust (tegenwoordig omgebouwd tot multifunctionele accommodatie voor buurtbewoners).

3D-presentatie

In de kern Schaesberg werd de minister bijgepraat over de keuze die gemaakt is om een historische kerk te restaureren en drie jongere kerken in de omliggende wijken aan de eredienst te onttrekken. Een vierde kerk sluit binnenkort. De minister werd rondgeleid in de ruim 300 jaar oude Petrus- en Pauluskerk, die onlangs met veel steun van provincie, gemeente en bisdom is gerestaureerd en nu als parochiekerk voor heel Landgraaf-Zuid fungeert. Bij de kerk van Lichtenberg, die binnenkort gaat sluiten, kwam aan de orde dat buurtbewoners vaak erg betrokken zijn bij kerken omdat men persoonlijke herinneringen aan de kerk koestert. Je zou dan ook verwachten dat de sluiting van een kerk tot de nodige weerstand leidt, maar dat was hier niet het geval. De kerk wordt verkocht aan de plaatselijke fanfare, die er samen met andere partners een cultuurhuis in wil vestigen. Studenten van het Bernardinuscollege in Heerlen lieten de minister in een 3D-presentatie zien hoe de kerk er na de verbouwing uit gaat zien. De kerk van Lichtenberg blijkt zo een goed voorbeeld van een samenwerking tussen de kerk en de buurtbewoners in de zoektocht naar een nieuwe functie voor de kerk.

Reacties