U bent hier

Leer meer over kerkenvisies tijdens Kerkenbeurs 2019

dinsdag 19 maart 2019 - 15:01

Op vrijdag 22 en zaterdag 23 maart is Kerkenbeurs 2019. Een begrip voor kerkelijk beheerders en bestuurders. Naast workshops, presentaties en masterclasses over thema’s als kerkinterieurs, financiën, duurzaamheid en veiligheid, kunt u op Kerkenbeurs 2019 ook alles leren over het hoe en wat van een kerkenvisie.

Het interactieve seminar “Kerkenvisie als kans!?” bestaat uit twee korte inleidingen en een rechtetafelgesprek, waarin de kerkenvisies vanuit verschillende perspectieven worden benaderd. In de eerste inleiding, “Kerkenvisies en de rol van de Rijksoverheid”, vertelt Jorien Kranendijk (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en betrokken bij de Agenda Toekomst Religieus Erfgoed) over het in november gelanceerde programma ‘Kerkenvisies’. Hierin werkt RCE samen met zeven andere partijen, waaronder kerkbesturen, verschillende overheden en erfgoedorganisaties.

De kansen van kerkenvisies

Ook Petra Stassen gaat in op de kansen die kerkenvisies kunnen bieden. Zij is directeur van de Stichting Kerkelijk Waardebeheer en heeft zich sinds 2007 verdiept in herbestemming van kerkgebouwen. In het seminaronderdeel “Kerkenvisies; wat hebben kerken nodig om succesvol hierop te reageren?” legt Stassen uit wat kerken nodig hebben om een vruchtbaar gesprek over kerkenvisies aan te gaan.

In gesprek gaan

Wat houdt het programma ‘Kerkenvisies’ in? Welke rol spelen overheden, kerkeigenaren en andere betrokkenen bij het opstellen van een integrale kerkenvisie? En hoe kunnen we een duurzame toekomst realiseren voor kerkgebouwen? Deze en andere vragen kunt u stellen in het rechtetafelgesprek, deel drie van de seminar. Onder leiding van Alwin Kaashoek, één van de procesbegeleiders voor de Pilot Kerkenvisies vanuit RCE, kunt u in gesprek gaan met Jorien Kranendijk, Petra Stassen en Dorien Haagsma, beleidsadviseur erfgoed bij de gemeente Súdwest-Fryslân.

Meer informatie?

Heeft u na de seminar nog vragen over de kerkenvisies of wilt u meer weten over het programma? Op de beursvloer is een stand te vinden van het programma ‘Kerkenvisies’ en ‘Toekomst Religieus Erfgoed’ waar u meer informatie kunt krijgen. 

Kijk op de website van Kerkenbeurs 2019 voor meer informatie over het programma.

Reacties