U bent hier

Het kerkgebouw in breder landschappelijk verband

woensdag 26 februari 2020 - 14:59

Welke relaties hebben kerkgebouwen met het omliggende landschap, de stad, het dorp of de wijk waarin ze staan? Welke verhalen en verbindingen liggen er? En hoe kun je daarnaar kijken als je bezig bent met het ontwikkelen van een kerkenvisie? Kom op 30 maart naar de bijeenkomst bij de RCE in Amersfoort, waar vooraanstaande ontwerpers en onderzoekers hun visies delen.

In een kerkenvisie worden de verschillende kerkgebouwen in samenhang bezien. Maar het kerkgebouw kan daarbij meestal niet los gezien worden van de omgeving waarin het een plek heeft. Zo zijn er bijvoorbeeld dorpen gegroeid met de kerk als middelpunt. Ook zijn er na de oorlog wijken in de stad ontwikkeld waar de relatie met het kerkgebouw doelbewust werd vormgegeven.  

Perspectieven

Tijdens deze bijeenkomst presenteren ontwerpers en onderzoekers hun visies op basis van verschillende perspectieven. Hun visies bieden handvatten voor een benadering van een kerkgebouw als onderdeel van grotere samenhangen. Rondom de presentaties bediscussiëren we waar deze benaderingen van onderzoek en ontwerp elkaar kunnen raken en aanvullen.

Sprekers   

  • Susan Lammers, directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
  • Floris Alkemade, Rijksbouwmeester
  • Eelco Dekker van JADE architecten over de kerkenvisie van Súdwest-Fryslân
  • Catharine Visser van DaF-architecten over de kerkenvisie uit de Zaanstreek
  • Architectuurhistoricus Evelien van Es over de samenhang tussen kerkgebouwen die na 1965 gebouwd zijn
  • Historisch geograaf Hans Renes (VU & UU) over de rol van het kerkgebouw in de ontwikkeling van dorpen
  • Marcel Musch van TU Eindhoven/Urban Labs over het kerkenlandschap van Brabant aan de hand van de casus Oss en omstreken.

Voor deze bijeenkomst is ruimte voor maximaal 140 deelnemers. 

Aanmelden kan via het aanmeldformulier.

Reacties