U bent hier

Gedegen herbestemmingsplan redt Heilig Hartkerk van de sloop

dinsdag 16 december 2014 - 23:04

De neogotische Heilig Hartkerk in Breda die al dertig jaar geleden aan de eredienst was onttrokken blijft bewaard voor de toekomstige generaties. Lange tijd dreigde niets anders dan sloop voor dit Rijksmonument. Behoud van de volledige kerk gaf het college van Breda de doorslag om groen licht te geven aan het herbestemmingsplan.

Kerk gered

In maart dit jaar werd ‘de redding’ bekendgemaakt nadat de gemeente van het college tijd had gevraagd – en gekregen – om een studie te laten verrichten naar herbestemming alvorens akkoord te gaan met WoonZorg Nederland die op de plaats van de kerk (weliswaar met behoud van voorportaal) nieuwbouw van zorgwoningen wilde realiseren.

Haalbaarheidsonderzoek

Het interessante aan dit project is het streven van het college geweest naar behoud van het rijksmonument als geheel. Voordat zij akkoord ging met het initiatief van WoonZorg Nederland, en dus met gedeeltelijke sloop van het rijksmonument, wilde zij onderzocht hebben of er geen andere initiatieven voor herbestemming waren om de complete kerk in stand te kunnen houden. Het college heeft begin 2012 opdracht gegeven om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren waarvan de conclusies hebben geleid tot de keus voor behoud in plaats van sloop.

Respijt en onderzoek

Respijt en grondig onderzoek hebben hun vruchten afgeworpen. Een kerk die gedoemd was om neergehaald te worden bleef toch overeind. Het verhaal kreeg uiteindelijk een totaal andere wending dan eenieder van tevoren had kunnen bevroeden. Moraal van het verhaal is dat het dus de moeite loont om serieus naar alternatieven voor sloop te zoeken. 
 
Door het lezen van de twee documenten via 'relevante links' krijgt u een goed beeld van het verloop van het ‘reddingsproces’ van de kerk.

Reacties