U bent hier

Een rondje religieus erfgoed in Nederland

woensdag 25 september 2019 - 08:00

Steeds meer mensen komen erachter dat niet alleen in verre vakantielanden, maar ook in Nederland talloze kerkgebouwen van buiten én binnen te bewonderen zijn. In heel het land worden routes uitgezet en tours georganiseerd langs het moois dat Nederland op religieus-erfgoedgebied te bieden heeft. Er is veel te zien, maar waar te beginnen? We zetten een aantal tips op een rijtje. De paden op, de lanen in! Heeft u ook een mooi voorbeeld van een religieus-erfgoedroute? Laat het ons weten!

Op audiotour in Zutphen

Zutphen kent een rijke religieuze geschiedenis. Elke kerk in de Gelderse Hanzestad heeft haar eigen verhaal. Sommige gebouwen hebben in de loop der eeuwen een nieuwe functie gekregen, andere doen al decennia als religieus centrum dienst. Allemaal zijn ze van grote waarde voor de stad. Met de route Religieus Erfgoed in Zutphen kun je nu de intrigerende verhalen en spannende geschiedenislessen over deze religieuze gebouwen ontdekken. De route is verkrijgbaar als folder bij onder andere VVV Zutphen, maar ook te downloaden als audiotour.

Meer informatie: In Zutphen

Met de bus langs herbestemde kerken in Gelderland

In Gelderland hebben beeldbepalende kerkgebouwen allerlei nieuwe functies gekregen, van woningen tot toeristische trekpleister, van museum tot ontmoetingsplek. Samen met adviesbureau Spectrum organiseert de Leefbaarheidsalliantie Gelderland op 9 oktober een bustour langs inspirerende voorbeelden van kerken die een nieuwe bestemming kregen in Loil, Huissen en Bemmel. Welke nieuwe functies kan religieus erfgoed krijgen? En hoe kan een kerkenvisie bijdragen aan het in stand houden van religieus erfgoed? Praat mee op deze Gelderse kerkentour.

Meer informatie: Spectrum Elan

Verken het religieus erfgoed in Oss

Misschien heeft u op 10 juni tijdens Open Kerkendag Brabant al een paar opengestelde kerken bezocht in Oss. Maar ook op andere dagen van het jaar is er in deze kerkenvisie-pilotgemeente veel mooi religieus erfgoed te bewonderen. Ga op eigen gelegenheid op pad met een van de fiets- en wandelroutes die te verkrijgen zijn bij de VVV Oss! Spring op de fiets en verken 23 km aan religieus erfgoed met de fietsroute ‘Dwars door de Overlaat’. Bezoek met de kerkenroute ‘Heilige Muren’ alle kerken in Ravenstein en omgeving. Of wandel met de route ‘Megen op de Kaart’ langs de Broeder Everhardus Kapel, het Hof van Lof en het Antonius Klooster.

Meer informatie: Tref het in Oss

Word Pronkjewailer in Groningen

Wandelend over het Groningse Pronkjewailpad kom je alle toeristische toppers van de provincie tegen: de Stad, het Nationaal Park Lauwersmeer, de Wadden, vesting Bourtange, de borgen en de wierden. Ga op stap met de Pronkjewail Stempelkaart, waarmee je in elk dorp stempels kunt verzamelen. Langs de route werken 150 toeristische, culturele en recreatieve ondernemers samen. Van donderdag tot en met zondag zetten zij hun deuren op en ontvangen wandelaars. In samenwerking met de jubilerende Stichting Oude Groninger Kerken zijn dit jaar vele kerken op en bij de route opengesteld als stempelpost voor het pad. Een bijzondere kans voor de Pronkjewailer om het vaak van oorsprong middeleeuwse religieus erfgoed in Groningen eens van binnen te bewonderen!

Meer informatie: Stichting Oude Groninger Kerken

Reacties