U bent hier

"De ziel zit nog in het gebouw"

donderdag 26 april 2018 - 09:41
Voorbereidingen concert

Voorbereidingen concert (foto: Freddie de Roeck)

Concerten, diners, rondleidingen en beurzen - de Grote Kerk Naarden barst soms bijna uit zijn eeuwenoude voegen van de activiteiten. “En er is nog bijna elke week een kerkdienst”, vult directeur Marlo Reeders van de Stichting Grote Kerk Naarden aan. “De ziel zit nog in het gebouw.” Reeders vertelt hoe de stichting de drukte van een professionele exploitatie succesvol combineert met de kwetsbaarheid en de oorspronkelijke functie van een monumentale kerk.

“Of ik hier een poptempel van zou kunnen maken zoals Paradiso? Ik denk dat ik dan met pek en veren de stad uit word gezet! Kijk om je heen. Ik geloof dat je de dingen moet doen die bij het gebouw en de omgeving passen. Dan maak je van je kerk een merk. Een verlaten kerkgebouw middenin een grote drukke stad kan best een poptempel zijn. Een klein kerkje in de natuur is beter geschikt voor evenementen in de sfeer van yoga en stilte. En hier in de monumentale Vesting Naarden, onder dit fantastische tongewelf, passen klassieke concerten, kunstbeurzen en mooie diners.”

Veiligheid boven alles

“Soms wijzen wij een aanvraag af omdat wij het evenement niet vinden passen bij de waardigheid van het gebouw. Meestal gaat dat vanzelf want organisatoren kijken zelf ook naar de juiste sfeer voor hun event. En we kijken ook naar de veiligheid voor zowel mens als monument. Mogelijke schade aan het gebouw moet je bij voorbaat uit kunnen sluiten.”

Er mag veel

“Als kerklocatie moet je oppassen met te snel ‘nee’ zeggen. Bij de opbouw van bijvoorbeeld tv-opnames zeggen we: ‘Er mag veel, maar laat ons vooraf weten wat je van plan bent. Dan kunnen we er samen naar kijken.’ Wij denken mee en helpen mee. Want een goed evenement organiseer je samen. Heb je voor de opbouw van je evenement een hoogwerker nodig? Prima. Maar vertel ons hoe zwaar hij weegt en op welke banden hij staat. We adviseren dan bijvoorbeeld de hoogwerker in het midden van het pad te laten rijden, waar de vloer het minst belast wordt. We ambiëren een prettige sfeer op de werkvloer. Als er veel mag, wordt die ene ‘nee’ ook direct geaccepteerd.”

Improviseren

“Soms is het een beetje geven en nemen. We hebben een overeenkomst met de Protestantse Gemeente, die ‘kerken’ hier elke week. Zoals met al onze huurders hebben we ook hier een gebruikersovereenkomst afgesloten. Daarin staat bijvoorbeeld dat wij zes maal per jaar mogen vragen of ze naar een andere kerk uit willen wijken. Dat gebeurt wel eens als we een meerdaagse beurs hebben. Andersom beloven wij dat we altijd plek maken voor rouwdiensten. Dat is wel eens improviseren maar het lukt altijd. Je werkt samen.”

Ambassadeur

“Wij zijn een piepkleine stichting die voor een heel groot gebouw zorgt. Gelukkig hebben we veel vrienden, 75 vrijwilligers en de hulp van zowel de overheid als het bedrijfsleven. We prijzen ons gelukkig met de betrokkenheid van de omwonenden. Onze vrijwilligers werken hard. Zij doen klusjes en helpen met het stoelenplan. Zij zijn ook gastvrij en zorgen goed voor onze bezoekers. Het kopje koffie in de pauze van een concert moet lekker zijn. Elke bezoeker is een potentiële ambassadeur van de kerk.”

Het merk Grote Kerk Naarden

“Die ambassadeurs zijn belangrijk. Als een organisator van een bijeenkomst de kerk komt bezichtigen, dan zorgen we dat er iemand is die antwoord heeft op alle vragen en dat er een vriendelijke, goed verzorgde ontvangst is. Zelfs als het evenement niet doorgaat, blijft het merk Grote Kerk Naarden hangen.”


De Grote Kerk Naarden wordt jaarlijks bezocht door 75.000 mensen. Er zijn 75 vrijwilligers. In de lichte maanden kun je de kerk elke dag binnenlopen. De kerk geniet landelijke bekendheid door de uitvoeringen van Bachs Matthäus-Passion door de Nederlandse Bachvereniging. De schilderingen op het tongewelf zijn dit jaar precies 500 jaar oud.
Meer weten over de Grote Kerk Naarden? Kijk op www.grotekerknaarden.nl

 

Tags 
Noord-Holland

Reacties