U bent hier

De universele taal van het kerkgebouw

woensdag 27 februari 2019 - 09:04

Zestien architectuurstudenten van de Technische Universiteit Eindhoven bogen zich het afgelopen semester over de toekomst van kerkgebouwen. 

Onder de titel ‘a future for church buildings’ hebben ze de gebouwen niet alleen in beeld gebracht maar ook letterlijk op kaart gezet: in het platte vlak en als 3D maquette. In gesprek met de eigenaren en experts hebben de ontwerpers ieder een eigen idee ontwikkeld voor de opgave waar ze mee geconfronteerd werden. Het betrof hier kerken die ook onderdeel uitmaken van de kerkenvisies die de St. Jozefparochie in Uden en de gemeente Oss opstellen. Het interessante is dat de blik van een ontwerper er voor kan zorgen dat er bij het opstellen van een kerkenvisie niet alleen vanuit een spreadsheet met criteria nagedacht wordt. De gepresenteerde beelden en concepten bieden heel nieuwe perspectieven op de opgave en die inzichten kunnen tot andere keuzes leiden.

De ideeën die aangedragen werden gingen alle kanten op, zoals ook wel te verwachten is van deze creatieve jongeren. Maar de opdrachtgevers uit Uden en Oss uiten regelmatig in positieve zin hun verbazing over de gevonden oplossingen. Interessant was daarbij ook dat hun analyses en ontwerpen in de basis allemaal blijk gaven van eenzelfde gevoel voor de speciale betekenis die kerkgebouwen hebben in een gemeenschap. Titels als ‘connexion’, ‘anchoring’ of ‘new ground on old soil’ spreken wat dat betreft boekdelen. Minstens zo interessant was dat een deel van de studenten uit andere delen van de wereld kwam (Australië, India, China) en evenzeer dat gevoel voor het kerkgebouw deelden. Kerkgebouwen spreken wat dit betreft een universele taal.

Bij de presentatie in Eindhoven waren ook docenten en studenten van de Technische Universiteit Delft aanwezig. Daar wordt eveneens al jarenlang aandacht besteed aan religieus erfgoed. Het idee ontstond dan ook al snel dat het goed zou zijn als verschillende opleidingen die aandacht geven aan kerkgebouwen hun kennis en ervaringen gaan delen. Daar wordt zonder twijfel vervolg aan gegeven. En ook de architectuuropleiding van de Technische Universiteit Eindhoven zelf wil graag door met dit onderwerp en zoekt hiervoor nog ‘echte opdrachtgevers’. Ziet u kansen? Mail naar kerkenvisies@cultureelerfgoed.nl

Tags 
Herbestemming

Reacties