U bent hier

Congresspreker aan het woord: Lothar Castelyn

maandag 1 augustus 2016 - 11:39
Lothar Casteleyn

Lothar Casteleyn is coördinator van Erfgoedcel Brugge, een organisatie die ondersteuning biedt bij de zorg voor en ontsluiting van belangwekkend Brugs erfgoed. Wat religieus erfgoed betreft wordt enerzijds ingezet op de ondersteuning van de inventarisatie van de collecties via een vrijwilligerswerking, en anderzijds op de publieksgerichte vertaalslag. Onder de noemer Xplore Bruges zetten Erfgoedcel Brugge en Toerisme Brugge samen in op het aanbieden van digitale informatie via nieuwe toepassingen. Via één app kan de Bruggeling en stadsbezoeker zowel thematische stadswandelingen als museumtours downloaden. In 2016 werd de app ‘De verborgen schatten van de Sint-Jakobskerk’ gelanceerd. Deze neemt de deelnemer mee langs 15 kunstschatten van deze kerk.

Grondstof voor toerisme

“Erfgoed is de belangrijkste grondstof voor toerisme”, aldus Casteleyn, spreker op het internationaal congres Religieus Erfgoed en Toerisme. “De grote kracht van erfgoed is de aantrekkingskracht van het unieke, en de kans om dit te beleven. Dit geldt zeker voor de beleving van roerend en immaterieel religieus erfgoed binnen het imposante kader waarvoor het gecreëerd werd: het kerkgebouw, een kloostersite, een begraafplaats… Bij de verdere ontsluiting van dit religieus erfgoed is de wisselwerking met toerisme cruciaal. Vanuit goede praktijkvoorbeelden kan het congres de deelnemers de nodige handvatten aanreiken om ook zelf verder aan de slag te gaan met de ontsluiting van het religieus erfgoed in hun eigen stad of regio.”

Erfgoedverhalen laten leven

Een toeristisch ontsluiting van religieus erfgoed dient uiteraard te steunen op een goede samenwerking, meent Casteleyn. “Afstemming tussen het kerkelijk gebruik en toerisme is cruciaal en dient goed besproken te worden.” Verder ziet de Brugse erfgoedcoördinator voor digitale media een uitgesproken kans om het rijke verleden van ons religieus erfgoed, de verhalen die voor de meeste bezoekers weinig of niet gekend zijn, te laten leven. “De eigenaars van het religieus erfgoed dienen de krachten te bundelen met erfgoedorganisaties en toeristische diensten om vanuit die verhalen het erfgoed verder te ontsluiten. De app Xplore Bruges is hier een treffend voorbeeld van.”

Reacties