U bent hier

Brede coalitie zet zich in voor religieus erfgoed

vrijdag 27 juni 2014 - 10:50

De problematiek rondom religieus erfgoed ontvouwt zich in hoog tempo. Aanleiding voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed om partijen bijeen te brengen is de groeiende leegstand van kerken en kloosters, onder meer als gevolg van teruglopend kerkbezoek in combinatie met economische en demografische omstandigheden. Het religieus erfgoed in Nederland is immers ongekend rijk en kan rekenen op draagvlak bij een breed publiek.

Werkelijke leegstand

Groeitempo en gevolgen van leegstand lijken op het eerste gezicht mee te vallen. Volgens gegevens van monumenten- en kerkenverzekeraar Donatus sluit momenteel ongeveer één kerk per week en niet twee, zoals in 2008 in het Jaar van het Religieus Erfgoed werd voorspeld. Maar schijn bedriegt. In werkelijkheid verliezen zowel binnen de RKK als de PKN veel meer kerken hun religieuze functie. Deze kerken worden om allerlei redenen nog niet gesloten, herontwikkeld of afgestoten. Door gebrek aan ontwikkelruimte bijvoorbeeld, of door angst voor verlies van maatschappelijk draagvlak.

Een onbekend maar groeiend aantal kerken staat op het punt om te sluiten. Dat ze nog in gebruik zijn is te danken aan lokale geloofsgemeenschappen die zich vrijwillig inzetten om hun kerk zo lang mogelijk in bedrijf te houden en door goede zorg in het verleden. Om meer grip te krijgen op dit aantal is een van de acties uit de agenda de monitoring van het gebruik en leegstand van kerken en kloosters.

Reacties