U bent hier

Alde Fryske Tsjerken bestaat 50 jaar

woensdag 26 februari 2020 - 18:57

De Stichting Alde Fryske Tsjerken bestaat in 2020 vijftig jaar. Dat wordt gevierd met vele activiteiten, waaronder een tentoonstelling in het Fries Museum, een podiumtour langs 16 Friese kerken en een verhalenwedstrijd. 

De Stichting draagt zorg voor 52 kerken, 7 kerkhoven en 2 klokkenstoelen in Friesland. Doel is het herstel en de instandhouding van ‘uit historisch oogpunt belangwekkende kerkgebouwen met aan- en toebehoren in de provincie Fryslân’. Daarnaast wil men ook de belangstelling voor dergelijke kerkgebouwen levend houden, onder andere door middel van excursies. 

Jouw kerk, jouw verhaal

In bijzondere gevallen neemt de Stichting monumentale kerkgebouwen over van kerkelijke gemeenten, als er onvoldoende financieel en bestuurlijk draagvlak is voor beheer en onderhoud.  De Stichting kan dat doen dankzij donateurs, vele vrijwilligers en fondsen. 

Het overkoepelende thema voor het jubileumjaar is: ‘Jouw kerk, jouw verhaal’Een van de hoogtepunten is het symposium op 20 maart 2020 in de Grote- of Jacobijner Kerk in Leeuwarden. ‘Lief en leed door de eeuwen heen’ staat geheel in het teken van monumentale Friese kerken. Tijdens het symposium wordt het boek ‘Levende stenen’ officieel uitgereikt aan de burgemeester van Leeuwarden, Sybrand van Haersma Buma. In dit boek staan verhalen over alle 52 kerken die in beheer zijn bij de Stichting.

Groot feest

Het jubileumjaar wordt in november afgesloten met een groot feest voor de vrijwilligers en donateurs van de Stichting.

Het volledige programma van het feestjaar is hier te bekijken.

Reacties