U bent hier

Zorgen voor morgen? Aan de slag met religieus erfgoed

24-26
apr
dinsdag 24 april 2018 - 09:00 tot donderdag 26 april 2018 - 16:00 | Clemenspoort in Gent en Oude Gevangenis in Hasselt
Toevoegen aan persoonlijke kalender
Zorgen voor morgen? Aan de slag met religieus erfgoed

Het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur organiseert een dubbele studiedag in Gent en Hasselt over religieus erfgoed en participatie. Het religieuze erfgoed in Vlaanderen is rijk en divers, maar tegelijk ook kwetsbaar. De zorg ervoor is een complexe opdracht en zet beheerders en eigenaars onder druk. De grote aandacht voor religieus erfgoed biedt echter ook kansen. Door erfgoedgemeenschappen te ondersteunen en nieuwe doelgroepen aan te spreken, kunnen we de zorg voor erfgoed stimuleren, zegt Jan Jaspers, namens het organiserende Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC). Daarom focussen we ons dit jaar met 'Zorgen voor morgen?' op het thema participatie.

Glasramen, beelden, schilderijen, altaren en vele andere objecten vertellen immers niet alleen een kunsthistorisch verhaal, maar hadden als doel de gelovigen te helpen reflecteren over diverse geloofsthema’s. Die diepere betekenislaag is nog steeds aanwezig in onze kerken. Met een beetje hulp kan ze opnieuw zichtbaar worden. Jan Jaspers: Hier liggen kansen voor vele vormen van participatie via het inschakelen van vrijwilligers voor diverse taken die gerelateerd zijn met het rijke erfgoed: inventarissen opstellen, maar ook toeristische, kunsthistorische of 'catechetische' rondleidingen verzorgen. Kerkbesturen kunnen een belangrijke rol spelen door een verbinding tot stand te brengen tussen de zorg voor de materiële aspecten van de gebouwen van de eredienst en de parochiepastoraal.

Op de studiedag in Gent (dinsdag 24 april) en Hasselt (donderdag 26 april) komen zorgdragers zelf aan het woord. Ze delen hun praktijkervaring en vertellen wat een brede deelname aan de zorg en de beleving van religieus erfgoed voor hen betekent. Ook de theoretische onderbouw komt aan bod. Wat betekent participatie? Welke methodieken bestaan er? Wie gaat er in Vlaanderen mee aan slag? Het CRKC zorgt bovendien voor het laatste nieuws en de meest recente cijfers over het religieuze erfgoed in Vlaanderen.

Praktisch

Datum: 24 april 2018 in Clemenspoort, Overwale 3, 9000 Gent en 26 april 2018 in Oude Gevangenis, UHasselt, Martelarenlaan 42, 3500 Hasselt  
Prijs: 30 euro (inclusief lunch), studenten betalen slechts 15 euro, op vertoon van een geldige studentenkaart aan het onthaal.
Organisatie: CRKC, met steun van Renotec, UHasselt en de Vlaamse overheid.

Meer informatie en inschrijven

Tags 
Evenementen

Reacties