U bent hier

Orgelsymposium De Wereld In

15
okt
dinsdag 15 oktober 2019 - 11:00 tot 16:00 | Martinikerk, Groningen
Toevoegen aan persoonlijke kalender

2019 is een bijzonder jaar voor de orgelwereld, waarin wordt herdacht dat 300 jaar geleden de grote orgelbouwer Arp Schnitger stierf. In Groningen liet hij vele prachtige orgels na. Om dit te vieren wordt er de hele zomer lang aandacht besteed aan orgels en orgelmuziek onder de naam Orgelzomer Groningen 2019.

In het kader hiervan, en als prelude op het jaarlijkse Schnitgerfestival, wordt op 15 oktober 2019 in de Martinikerk in Groningen een orgelsymposium gehouden: De Wereld In. Op dit symposium wordt het orgel vanuit nieuwe perspectieven belicht. Centraal staat de vraag hoe orgelmuziek nu en in de toekomst van waarde kan zijn voor een breed publiek. Daarbij is er niet alleen oog voor de orgelmuziek zelf, maar ook voor de context waarbinnen die muziek te beluisteren is en het publiek dat ermee bereikt wordt. Er wordt aandacht besteed aan de invloed van de locatie, repertoire en programmering en publieksbereik.

In een gevarieerd programma van lezingen, muziek en intermezzo’s geven verschillende deskundigen hun inspirerende visie op orgel, muziek en mens en zetten zij ons aan tot nadenken.

Medewerking verlenen onder andere Evert Bisschop Boele (lector Kunst en Samenleving, lector Kunsteducatie Prins Claus Conservatorium), Jan Bril (akoestisch expert), Hans Fidom (bijzonder hoogleraar Orgelkunde aan de VU),) Jacob Lekkerkerker (componist, organist en curator muziek Oude Kerk Amsterdam), Johan Luijmes (artistiek leider Orgelpark Amsterdam) en Tine Stolte (master New Audiences Innovative Practice, Prins Claus Conservatorium).

Het symposium wordt georganiseerd door Erfgoedpartners in samenwerking met Stichting Klinkend Erfgoed Nederland (SKEN). Het programma is nog volop in ontwikkeling, maar u kunt zich nu al aanmelden via https://erfgoedpartners.nl/orgelsymposium/.
Deelname kost € 40,--, inclusief koffie/thee en lunch.

Meer informatie over de orgelzomer vindt u op https://www.orgelzomer.nl/.

Reacties