U bent hier

Kerk van Klei

9-16
nov
zaterdag 9 november 2019 - 20:00 tot zaterdag 16 november 2019 - 21:30 | Hoekstien, Van Aylvaweg 37, 8748 CD Witmarsum en Koepelkerk.
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Vereniging Kunst Achter Dijken uit Pingjum organiseert dit jaar de muziektheatervoorstelling Kerk van Klei in Witmarsum. Kerk van klei is een mix van theater, muziek, koorzang en beeldende kunst.

De voorstelling is geschreven door beeldend kunstenaar en publicist Stefan Belderbos uit Witmarsum die eerder het script voor het iepenloftspul Dijk vol dromen in Pingjum (2014) schreef. Componist en muzikant Martijn Pieck, die onder andere optrad bij Festival Le Guess Who? (Utrecht) en Maschinenfest (Dtl), schreef speciaal voor deze voorstelling de koormuziek. Deze wordt gezongen door een gelegenheidskoor met leden van het koor Scheppingsgave uit Witmarsum en de Halsbânsjongers uit Pingjum. Ook maakt Pieck enkele soundscapes waarin slagwerkinstrumenten een belangrijke rol spelen. Beeldend kunstenaar Jan Hofstra uit Tytsjerk exposeerde eerder in het Singer Museum (Laren) en bij galerie Forma Actua in Grongingen. Hij maakt voor Kerk van Klei een grote installatie die onderdeel wordt van de voorstelling. Kunstenaar Elske Klik uit Pingjum zette in 2017 in Pingjum een community art project op om van zwerfafval kleding te maken. Zij ontwerpt voor Kerk van Klei de kostuums.

De voorstelling Kerk van Klei begint in het hier en nu en sluit aan bij een actuele discussie die in Witmarsum, maar ook in vele andere Friese dorpen, wordt gevoerd. Tijdens een vergadering van Dorpsbelang staat één onderwerp op de agenda, namelijk de zoektocht naar een nieuwe functie voor de monumentale dorpskerk. De kerkgemeente kan het gebouw niet langer onderhouden. Gaandeweg verandert deze bijeenkomst in een ritueel waarin de band tussen het kerkgebouw op de terp en het landschap wordt benadrukt. Grote videoschermen brengen het landschap de kerk in. Bijzondere kostuums, verlichting en videobeelden veranderen het gebouw tijdelijk in een borrelende onderwaterwereld. Het publiek wordt uitgenodigd om mee te zingen, deel te nemen aan het ritueel en persoonlijke ervaringen en verhalen te vertellen over de kerk, het landschap en het leven in de Lytse Bouhoeke.

De reacties van het publiek dienen begin 2020 als uitgangspunt voor een expositie met beeldende kunst, video, fotografie en muziek. Deze expositie is onder andere te zien op het jaarlijkse Festival Kunst Achter Dijken in Pingjum.

Uivoeringen: 9, 10, 15 en 16 november 2019

Locaties: Hoekstien, Van Aylvaweg 37, 8748 CD Witmarsum en Koepelkerk.  

Tijd: van 20.00 uur tot 21.30

Tags 
Friesland Kerken

Reacties