U bent hier

Fietsexcursie Kerken & De Ploeg

11
mei
vrijdag 11 mei 2018 - 10:00 tot 17:30 | Zernikecomplex Groningen
Toevoegen aan persoonlijke kalender
Kerk in Oostum

Kerk in Oostum (Onderwijsgek, CC BY-SA 2.5 NL)

Op vrijdag 11 mei organiseert de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) een (begeleide) fietsexcursie langs een aantal Ploegkerken in het Reitdiepgebied. Op 5 juni is het 100 jaar geleden dat de Groninger kunstkring De Ploeg werd opgericht. De schilders van De Ploeg trokken er veelvuldig vanuit de stad Groningen op de fiets op uit om het landschap en de kerken in het Reitdiepgebied in de meest prachtige, felle kleuren vast te leggen. Wij volgen deze vrijdag hun fietssporen en komen o.a. langs de kerken van Fransum, Oostum en Garnwerd. De lunch wordt in Garnwerd gebruikt.

Omdat de Ploegleden geen auto hadden, trokken ze er vaak op uit om gebieden op 'fietsafstand' van de stad te schilderen of te tekenen. Hendrik Nicolaas Werkman, een van de leden van De Ploeg, schreef hierover in zijn dagboek het volgende: ‘We hebben gisteren een prachtige dag gehad op de fiets door Noordwest Groningen. Op een oud stukje dijk, tegen een hooiopper hebben we ons maal genomen, met een uitzicht zoo machtig, over korenvelden en uitgestrekte weiden, een stukje Reitdiep. Onafzienbare velden onder een grijsachtig-blauwe hemel en een brandende zon “. Ook al is het landschap sinds die tijd drastisch veranderd, veel is ook nog hetzelfde gebleven. We gaan het deze dag 100 jaar na dato onder leiding van een gids zelf ontdekken. 

We komen zeker langs de kerk van Oostum waar we even kunnen gaan zitten op de Ploegbankjes die de SOGK in 2011 realiseerde bij deze kerk. Kunstenaarskring De Ploeg vormt de inspiratiebron voor deze unieke bankjes op een unieke plek. Recreanten en toevallige passanten kunnen zo ook van deze bijzondere plek genieten.

Praktisch

Datum: vrijdag 11 mei 2018
Eigen fiets meenemen!
Start: 10.00 uur Zernikecomplex Groningen - P&R Reitdiep - Transferium
Lunch: 12.30 – 13.30 uur (Garnwerd)
Einde: circa 17.30 uur 

Kosten: donateurs SOGK € 24,00 p.p. en niet-donateurs € 30,00 p.p. - deze prijs is inclusief lunch en begeleiding.

Vooraf opgeven is noodzakelijk, maximaal aantal deelnemers: 20 personen. Men kan zich opgeven tot dinsdag 8 mei. Dit kan via info@groningerkerken.nl of bellen met de Stichting Oude Groninger Kerken 050-3123569.

Tags 
Evenementen

Reacties