U bent hier

Blog 'Boulevard Toekomstig Religieus Erfgoed'

dinsdag 2 oktober 2018 - 11:31

Moskee Omar Ibn Al Khattab (Coll. JB)

Door: Jak Boumans

Grote steden zoals Rotterdam, Utrecht en Amsterdam hebben woonboulevards. Almere, waar alles kan, heeft een reli-boulevard.

Newtown

Almere is een zogenaamde newtown: een geplande stad, opgebouwd sinds 1976, toen de eerste 25 gezinnen er naar toe verhuisden. De eerste kerk, Goede Rede in Almere Haven - een toekomstig erfgoedgebouw, gezien de architectuur - werd een multi-functionele kerk voor protestanten en katholieken. Maar intussen telt de stad meer dan 200.000 inwoners met 160 nationaliteiten. En deze diversiteit werkt door in de religieuze achtergronden. Zo herbergt Almere honderden geloofsstromingen van jodendom tot christendom, van het Leger des Heils tot Jehova Getuigen, van Islam tot Sikh, van Baha’i tot Boeddhisme. Veelal komen de gelovigen tezamen in scholen. Er zijn slechts een twintigtal geloofsgemeenschappen die hun eigen gebedshuizen hebben, en dus potentieel toekomstig erfgoed bezitten.

Reli-boulevard

Rond 2010 kwam de discussie op gang over de bouw van verschillende gebedshuizen. De katholieken wilden een Bonifatiuskerk, maar ook andere geloofsgroepen wilden hun eigen gebouw. De gemeenteraad was toen nog druk met de inrichting van Almere –Buiten. Dwars door dit stadsdeel was de Evenaar als centrale verbindingsweg tussen de wijken gepland. Van de stad af was de rechterkant bestemd voor woningbouw; de linkerkant was een mix aan huizen, winkels, scholen en gebedshuizen. Al snel werd de boulevard bestempeld tot reli-boulevard, een naam die wordt toegeschreven aan oud-wethouder Berdien Steunenberg (alias Berdien Stenberg toen ze nog met een dwarsfluit optrad). Nu staan langs de linkerkant van de Evenaar voornamelijk grote blokken, onderbroken door  een opvallend Chinees restaurant en een congrescentrum TMG, waar cursussen transcendente meditatie gegeven worden. Tussen al deze strakke blokken ingeklemd staan enige opvallende gebedshuizen.

Vijf wereldreligies

Vier van de vijf wereldreligies - Hindoeïsme, Boeddhisme, Jodendom, Christendom en Islam  - hebben een aanwezigheid op de reli-boulevard. Zo is er de enige Hindoestaanse tempel in Nederland,  de Shri Vishnu Mandir. En omdat het getal 12 een heilig getal is in het Boeddhisme, werd op 12-12-2012 om 12.12 uur de eerste steen gelegd voor de VanHahn Pagode. Aan het einde van de Evenaar staat de moskee Omar Ibn Al Khattab. De vertegenwoordiger van het Christendom is de Wegwijzer. Er ontbreekt een synagoge, die het Jodendom vertegenwoordigt. Verder zijn er rondom de Evenaar nog meer gebedshuizen aanwezig zoals een Koninkrijkszaak van de Jehova Getuigen.

Architectonisch zijn de gebouwen verschillend van de kubistische omgeving. De Hindoestaanse tempel heeft twee gouden slagroomtoefjes op het dak en de Boeddhistische pagode heeft een krullend dak. De moskee van de Marokkaanse gemeenschap is ontworpen door de Nederlandse architect Gerard Rijnsdorp uit Reeuwijk en wijkt duidelijk af van de traditionele bouw van moskeeën. De Wegwijzer past in het kubistische straatbeeld met een diep-zwarte gevel en wit logo.

Grote steden hebben woonboulevards, waar verhalen over bedden, banken en bijbehorende benodigdheden verkocht worden. Almere heeft een reli-boulevard met kleurrijke gebedshuizen, waarvan er drie potentieel religieus erfgoed zijn.

Jak Boumans BA, Master of Divinity (1945) is adviseur content strategie bij Electronic Media Reporting in Almere. Hij is auteur van het boek Toen digitale media nog nieuw waren – Pre-internet in de polder (1967 -1997) en onderhoudt twee blogs. jak@euronet.nl

Taal 
Nederlands

Reacties