U bent hier

Wandelen over begraafplaatsen in Nederland

Begraafplaats Rustoord in Nijmegen. Foto: Bert Pierik.

24 wandelingen over Nederlandse begraafplaatsen staan er in Over de groene zoden 2, het boek dat stichting Terebinth voor behoud van begraafplaatsen deze maand uitbracht. Een mooie manier om er deze kerstvakantie coronaproof toch even op uit te gaan.

De coronapandemie zorgt ervoor dat iedereen dichter bij huis blijft. Steeds meer mensen maken tijdens een wandeling in eigen stad of dorp een rondje over een begraafplaats. Journalist John Jansen van Galen zei het afgelopen september zo in het Plusmagazine: ‘Een begraafplaats kan een verrassende plek voor een wandeling zijn. Met fraaie bomen, graven van beroemde mensen of gewoon als een plek voor een moment van rust en inkeer.’ Hij noemde twaalf begraafplaatsen in Nederland waar het goed wandelen is, zoals Sint Barbara in Amsterdam en Soestbergen in Utrecht.

Omslag Over de Groene Zoden 2

Deze gids nodigt uit tot het maken van een wandeling op funeraire plekken in Nederland. Van het klassieke Soestbergen in Utrecht en de karakteristieke begraafplaats op de Cauberg, tot de jonge begraafplaats in Almere en de stadsbegraafplaats St. Laurentius in Rotterdam. Elk verhaal bevat een beschrijving, foto’s en praktische informatie met wandelkaartjes. Een paar wandelingen verschenen eerder in het tijdschrift Terebinth. De overige zijn speciaal voor deze bundel geschreven.

Presentator/journalist Hella van der Wijst, bekend van haar tv-programma De wandeling, schreef als wandelenthousiasteling een voorwoord dat iedereen aanmoedigt op pad te gaan.

Het boek is te bestellen via bureau@terebinth.nl. Het kost € 19,45 euro (inclusief verzendkosten). Het boek is ook verkrijgbaar via Bol.com.
Over de groene zoden 2, Wandelen over begraafplaatsen in Nederland
Korrie Korevaart en Bartho Hendriksen (redactie), Stichting Terebinth, Leiden 2020.

Kaart religie en begraven
In december is bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de interactieve kaart Religie en Begraven uitgekomen. Op deze kaart zijn zichtbare resten va begraafplaatsen, zoals hunebedden en grafheuvels, en alle hedendaagse, nog bestaande begraafplaatsen samengebracht. Ook zijn er rijksmonumentale religieuze gebouwen op te zien, zoals kerken, klokkenstoelen en kapellen.

Reacties