U bent hier

Waar willen we naar toe?

Bij het woord pelgrim denk je al vrij snel aan tijden van weleer. Niets is minder waar. Pelgrimeren is nog altijd een actueel thema. Voor de uitbraak van de coronapandemie liepen jaarlijks zo’n tweehonderdduizend pelgrims op de route naar Santiago de Compostella (de ‘camino´). Door de vele negatieve reisadviezen voor het buitenland werden er veel nieuwe, lokale pelgrimages ontwikkeld. Wat is het belang van die kleine camino’s in Nederland? Tijdens de slotbijeenkomst van het project ‘Pelgrimage opnieuw uitvinden’ vielen de woorden bezinning en beleving regelmatig. 

De online bijeenkomst was georganiseerd door de Camino Academie. Experts vanuit verschillende disciplines (meer hierover op de website van Camino Academie) gingen in op stellingen van Paul Post (emeritus hoogleraar Universiteit Tilburg en voorzitter van de Camino Academie). 

Bezinningstoerisme

De link tussen pelgrimeren (of wandelen) en religieus erfgoed werd al snel gemaakt. Door te wandelen, kom je tot bezinning: een beleving met verdiepende impact. Pelgrimeren gaat dan ook goed samen met religieus erfgoed. Als kerken en kloosters hun deuren openen voor pelgrims, krijgt die bezinning een plek. Religieus erfgoed kan op die manier ankerpunten bieden op pelgrimstochten. En zo ook een belangrijke rol spelen in bezinningstoerisme. Cultuurwetenschapper Miranda Megens, een van de experts, deed hier onderzoek naar. Zij biedt ook praktische handvatten bij het ontwikkelen van een kleine camino. Zie hiervoor ook: Op pelgrimage in Nederland | Toekomst religieus erfgoed

Fysieke en spirituele infrastructuur

De andere experts, Ankie van Dijk (directeur Wandelnet) en Leon Hanssen (cultuurhistoricus) gingen in op het idee van bezinningstoerisme en de praktische handvatten hierbij. Ankie van Dijk: ‘Als wij wandelroutes ontwikkelen, dan kijken we ook heel erg naar de laag van de beleving: met welk motief ga je wandelen, wat beleef je onderweg? Daarvoor moet eerst de fysieke infrastructuur in orde zijn, anders kom je aan die belevingslaag niet toe. Als je voortdurend op ander verkeer moet letten, kom je niet toe aan bezinning. Leon Hanssen: ‘Het gaat niet alleen om de fysieke infrastructuur, maar ook om de spirituele infrastructuur in ons land. Dat we ons herbezinnen op waar we mee bezig zijn, waar we vandaan komen en waar we naar toe willen.’ 

Voor zowel de fysieke als de spirituele infrastructuur geldt de vraag: Waar willen we naar toe? Niet in de laatste plaats is dat ook een relevante vraag voor de toekomst van ons religieus erfgoed.

Zie ook:

slotbijeenkomst
V.l.n.r.: Miranda Megens, Leon Hanssen, Ankie van Dijk en dagvoorzitter Suzanne van der Beek (Camino Academie)

Reacties