U bent hier

Voor in de agenda

Uit de tentoonstelling 'Body Language' van Museum Catharijneconvent: Bloed en melk van Jezus en Maria, detail van Triptiek met de Kruisiging en de levensbron. Meester van de Aanbidding te Antwerpen (Antwerpen). 1520. Collectie The Phoebus Foundation. Foto: Marco Sweering.

Webinar Kerkenvisies
Op 5 november organiseert de ErfgoedAcademie een Webinar Kerkenvisies voor kerkbesturen, kerkrentmeesters, parochiebesturen, beherende stichtingen en andere eigenaren of beheerders van (monumentale) kerkgebouwen. In samenwerking met de Vereniging van Beheerders van Monumentale Kerken (VBMK) als onderdeel van het Programma Toekomst Religieus Erfgoed. Het is van 14-15.30 uur via platform Zoom, met als docent Jorien Kranendijk, projectsecretaris van het programma Toekomst Religieus Erfgoed. Aanmelden kan hier.

Online bijeenkomst Totstandkoming van Kerkenvisies
Het BIVK (Brabants Informatiepunt Vrijkomende Kerkgebouwen) organiseert op vrijdag 6 november van 14-15.30 uur de online bijeenkomst Totstandkoming van Kerkenvisies. ‘Wat is een kerkenvisie en welke kansen zijn er voor behoud van de markante kerkgebouwen in onze kernen?’ De gemeenten Oss en Waalwijk lichten de totstandkoming van hun kerkenvisie toe. Aanmelden kan hier.

De Kerkvernieuwers

Digitale meetup: placemaking
De Kerkvernieuwers organiseert dit najaar een drietal digitale meetups waarin kerkbeheerders, ondernemers, ambtenaren en andere geïnteresseerden elkaar ontmoeten en inspireren rondom thema's als herbestemming, nevenbestemming en innovatie. Op 12 november is de eerste, en daarin vertellen Willemijn de Boer en Melissa George van ANNA Vastgoed en Cultuur over wat 'placemaking' is en wat het kan betekenen voor kerken. Dit doen ze aan de hand van hun werk met de Onze Lieve Vrouwekerk in Voorburg. De meetup is voor iedereen gratis toegankelijk, als je mee wilt doen kun u zich inschrijven via www.kerkvernieuwers.nl/meetup of een mail sturen naar sander@kerkvernieuwers.nl.

Body Language
Nog tot en met 17 januari in Museum Catharijneconvent in Utrecht, de tentoonstelling Body Language. De meest fascinerende verbeeldingen van het lichaam uit het tijdvak 1300 - 1500. Het lichamelijke werd in die periode namelijk op een totaal nieuwe manier afgebeeld. Wat zat hier achter? En tot welke - in hedendaagse ogen - merkwaardige kunst leidde dit? Kruip in de huid van de middeleeuwer en ervaar een nooit eerder tentoongesteld fenomeen!

Moeder van Troost
In Museum voor religieuze kunst Krona in Uden, heeft het beeld van Onze Lieve Vrouw ter Linde in de Benedenzaal tot en met 6 december een ereplek gekregen in de tentoonstelling Moeder van Troost, als steun in een moeilijke periode voor vele Udenaren, waar veel verliezen werden geleden vanwege corona. Troost en steun zochten de Udenaren gedurende vele eeuwen bij Maria, bij Onze Lieve Vrouw ter Linde. Uden groeide in de zeventiende/achttiende eeuw zelfs uit tot een ware bedevaartplaats. Dierbare en kostbare geschenken als sieraden uit familiebezit, maar ook alledaagse, persoonlijke voorwerpen – de zogenoemde pia vota – werden aan Maria geschonken. Deze geschenken tonen het vertrouwen aan dat gesteld werd in Maria bij ziekte en ongevallen. Om deze zeer uitzonderlijke traditie veilig te stellen, werd de  ‘Moeder van Troost’ met toebehoren eind 2018 ondergebracht in Museum Krona.

Lieve Maria, Ons' Lieve Heer op Solder

Lieve Maria
Ook bij het recentelijk van faillissement geredde Ons’ Lieve Heer op Solder speelt Maria de hoofdrol in een tentoonstelling: Lieve Maria (t/m 8 december). Al vanaf het prille begin van de huiskerk heeft dit prachtige Mariabeeld een plekje op zolder. Wie heeft zij de afgelopen eeuwen allemaal voorbij zien komen? Hoeveel Amsterdammers hebben even bij haar stilgestaan en gebeden om kracht? Om wijsheid? Om troost? Prachtige bloemen en tientallen (elektrische) kaarsen omringen het beeld. Bezoekers kunnen een handgeschreven boodschap of wens voor Maria achterlaten. Ook ligt er een bidprentje klaar met een gedicht van Gershwin Bonevacia, stadsdichter van Amsterdam. Het gedicht ‘Heilige Maagd’ is speciaal voor deze presentatie geschreven.

Reacties