U bent hier

Van Abbepenning naar DOMUSDELA

Ceremoniehuis De Kapel. Foto: DOMUSDELA

'Een herbestemming met veel respect voor de betekenis en de plaats van het gebouw in de Eindhovense gemeenschap.’ Met dat mooie juryoordeel heeft DOMUSDELA, de voormalige Paterskerk en het Augustinanum in complex Mariënhage in Eindhoven, de Henri van Abbepenning gewonnen.

Met de bronzen penning eert de Henri van Abbestichting iedere twee jaar iemand die zich ingespannen heeft voor de bescherming en instandhouding van gebouwen of zaken die in het belang van de cultuurhistorie, de architectuurhistorische waarde of hun schoonheid voor de toekomst dienen te worden bewaard.

‘Veel oorspronkelijke functies van de gebouwen zijn zichtbaar gebleven en geven door welgekozen architectonische ingrepen ruimte aan een breed palet van nieuwe functies. Het is een spannende en evenwichtige combinatie van restauratie, nieuwbouw en vernieuwbouw. In het spanningsveld tussen het erfgoedkarakter van de rijksmonumenten en de eisen van het nieuwe hedendaagse gebruik hebben de opdrachtgever DELA en de architecten Van Rangelrooij en Dirrix van de architectenbureaus Architecten|en|en en DiederenDirrix de grenzen opgezocht. Deze opgave hebben ze fraai vertaald in hun ontwerp', aldus het juryrapport.

DOMUSDELA bestaat uit twee ceremoniezalen, een hotel en zalencentrum, een brasserie en straks nog een tweede restaurant. Het gebouw is ook genomineerd voor BNA Beste gebouw 2020 van de Bond van Nederlandse Architecten.

Reacties