U bent hier

Terugkijken Kerk in Functie: de dialoog brengt dingen tot stand

In de eerste uitzending van de Kerk van alle Kanten op 2 december stond gebruik en hergebruik van kerkgebouwen centraal. Gasten vanuit verschillende hoeken - denk aan kerkbeheer, architectuur, vastgoed, openbaar bestuur, opleidingen - deelden hun perspectief over de complexe opgave. De gemene deler bleek de dialoog: met elkaar in gesprek blijven, daarin elkaars waarden respecteren en deze vooral optimaal benutten. De waarde van de beleving van het gebouw, de waarde van stilte, de waarde van het erfgoed.

Kijk hier de hele uitzending terug!

Aanmelden voor de volgende live-uitzending van 9 december met als thema Kerk in Beeld kan hier. 

Rijksbouwmeester Floris Alkemade hield in een vooraf opgenomen column een vurig pleidooi voor een 'overgang van het sacrale naar het profane zonder banaal te worden'. En nam daarbij de Grote Vragen en de behoeften van de 21e eeuwse mens als maat voor het opnieuw betekenis geven aan kerkgebouwen. Een betoog voor respectvol omgaan met de erfenis van de generaties voor ons. Kijk hier zijn column terug.

Tijdens de uitzending werden fragmenten uit een aantal webinars getoond, waaronder die met Gerben van Dijk, Protestantse Kerk in Nederland, en Karien van Velsen, Bisdom Rotterdam, over de visie op het kerkgebouw vanuit de kerkelijke wereld. Wie meer wil horen over dit perspectief, kijk hier de hele webinar.

Lilian Grootswagers van de Europese Erfgoedorganisatie Future for Religious Heritage (FRH) vertelde in een ander fragment over de situatie in andere Europese landen. De bezorgdheid over de toekomst is gelijk in alle landen, maar de situatie is steeds totaal anders wat betreft bijvoorbeeld eigendomschap, financiering en het secularisatieproces. In Nederland is men bovendien heel breed georiënteerd in herbestemmingen, minder maatschappelijk. Sommigen schrikken daarvan, de meesten zijn geïnteresseerd. Meer horen? Kijk hier dan het hele interview.

Nog vele andere zaken passeerden de revue aan de Kerk van alle Kanten-tafel, onder presentatie van Marlies Claasen. Denk aan de totstandkoming van DOMUSDELA, het voormalige kloostercomplex Mariënhage in Eindhoven, de wijze waarop studenten vanuit verschillende disciplines met de toekomst van religieus erfgoed bezig zijn, en niet te vergeten het boek Kerkgebouwen, 88 voorbeelden van nieuw gebruik: van appartement tot zorgcomplex, dat gepresenteerd werd, en dat vanaf deze week in de boekwinkels ligt.

Meer webinars en extra informatie gekoppeld aan het thema van de uitzending zijn te vinden op deze speciaal ingerichte ‘Kerk in Functie’ pagina.

Reacties