U bent hier

Netwerk Religieus Erfgoed van start

Wat kunnen studenten, academici, kerken, musea, kerkstichtingen en overheid met elkaar voor elkaar krijgen in de grote maatschappelijke opgave van een duurzame toekomst voor alle kerkgebouwen van Nederland? Daar gaat het deze maand opgerichte Netwerk Religieus Erfgoed de komende twee jaar mee aan de slag. Op 17 september is de kick-off.

Het netwerk is opgericht door het Centrum voor Religie en Erfgoed van de Rijksuniversiteit Groningen met steun van het programma Toekomst Religieus Erfgoed, en vertegenwoordigt dertien organisaties vanuit de onderwijswereld, de museale wereld,  de kerkstichtingen en de (internationale) erfgoedwereld.

Het doel is mensen uit al die werelden die met religieus erfgoed bezig zijn met elkaar in gesprek te brengen, en een nieuwe generatie enthousiast te maken voor de toekomst van religieus erfgoed. Dat gaat gebeuren in diverse vormen: workshops, lezingen, expert meetings, fieldlabs, een summer school en stages. Onderwijs, onderzoek en werkveld worden op deze manier bij elkaar gebracht.

Op 17 september is de digitale kick-off vanuit de Rijksuniversiteit in Groningen. Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd. Voor meer informatie over tijden, programma en aanmelden, klik hier.

Voor het najaar en komend voorjaar staan workshops op de rol rond de thema’s Nieuw (religieus) gebruik van een oude dorpskerk (22 september, Jorwert), Erfgoedonderwijs van de toekomst (6 oktober, Garmerwolde), Migrantenkerken en kerkgebouwen (november), Perspectieven op Maria Magdalena (december, Groningen) en Religieuze objecten in museale context (28 januari, Amsterdam).

Meer informatie over de workshops is hier te vinden.

Van de workshops zal een groep studenten van de Rijksuniversiteit Groningen op deze site verslag doen.

Over de summer school, stages en andere activiteiten van het netwerk volgt later meer informatie.

Reacties