U bent hier

Kerkinterieurs en liturgisch textiel in de schijnwerpers

Interieur van de Sint Jan in Gouda. Pastoor Henk Schoon draagt een rode kazuifel met goud borduursel uit 1648. Collectie OKK. Foto: Astrid de Haan voor Monumentaal.

In het blad Monumentaal van afgelopen augustus een column van Anique de Kruijf, afdelingshoofd Erfgoed in kerken en kloosters van onze programmapartner Museum Catharijneconvent, en in hetzelfde nummer een artikel over liturgisch textiel van Maria Laméris, adviseur cultuurhistorie bij de gemeente Gouda.

In haar column benadrukt De Kruijf het belang van nadenken over behoud van het interieur van kerken die verdwijnen of die een nieuwe bestemming krijgen. Museum Catharijneconvent beheert de nationale database van religieus erfgoed in de Nederlandse kerken en kloosters: Kerkcollectie Digitaal. Daarin staan op dit moment bijna 300.000 interieuronderdelen, kunstvoorwerpen of liturgische gebruiksvoorwerpen. In dat webportaal kan de kerkeigenaar diens eigen collectie en de waardering ervan bekijken. Sinds 2011 is er ook de handreiking roerend religieus erfgoed. Met behulp hiervan kan de eigenaar of betrokkene zelf de waarde van het kerkinterieur bepalen.

Meer lezen: kijk dan op www.catharijneconvent.nl/advies-voor-kerken of lees hier de presentatie speciaal voor ambtenaren die bezig zijn met een kerkenvisie.

Reacties