U bent hier

Hoe behoud je je kerkgebouw?

De komende weken bieden de ErfgoedAcademie en de Vereniging Beheerders Monumentale Kerkgebouwen een aantal online activiteiten voor kerkeigenaren die nadenken over behoud van hun kerkgebouw.

Het gaat om de cursus Behoud je Kerkgebouw, bestaande uit twee webinars op 2 en 6 oktober, en twee praktijkbijeenkomsten waarvan de data nog even onzeker zijn in verband met de veranderde coronamaatregelen. 

De webinars zijn ook los te volgen. Tijdens de eerste op 2 oktober is Ron Verduijn aan het woord. De architect en eigenaar van buro Stiel gaat daarin in op de verkenning van de gebruiksmogelijkheden van een kerk. In hoeverre een kerkgebouw geschikt is voor nevengebruik is afhankelijk van verschillende zaken: de grootte, de indeling, de denominatie, monumentenstatus, plek in stad of dorp.

Vervolgens vertelt Jeroen Geerdink, eigenaar adviesbureau Inlocus, over hoe hij projecten begeleid die alles te maken hebben met het verbeteren van maatschappelijke vitaliteit en verduurzamen van lokale voorzieningen en economie. Zijn kennis is in te zetten bij het doen van verkenning van de ‘markt’: wat wil de omgeving en hoe kan het kerkgebouw hiervoor ingezet worden.

Meer informatie en aanmelden voor 2 oktober kan hier.

In de tweede webinar op 6 oktober deelt Sander Ummelen (initiatiefnemer netwerk De Kerkvernieuwers) zijn kennis om antwoord te krijgen op de vraag: wat voor kerk wil je zijn? Het gaat daarbij om overwegingen als: voor wie is de kerk, welke uitstraling heeft de kerkgemeenschap, welke rol vervult het kerkgebouw, overweeg je nevengebruik, zo ja, in welke vorm, wat past?

Daarnaast vertelt Piet Bouterse (scriba Groote Kerk Maassluis) over zijn ervaringen met nevengebruik. De Groote Kerk in Maassluis gebruikt het gebouw voor meerdere doeleinden en Piet vertelt over het proces en wat hiervan te leren valt.

Meer informatie en aanmelden voor 6 oktober kan hier.

Bij het volgen van de hele cursus, die 75 euro kost, maakt de kerkeigenaar zelf een uitgewerkt plan op locatie, onder leiding van de experts. De losse webinars zijn gratis te volgen via Zoom.

Meer informatie en aanmelden voor de hele cursus Behoud je Kerkgebouw kan hier.

Reacties