U bent hier

Gekluisterd in de Jacobikerk

De kluizenaarsruimte in de Jacobikerk in Utrecht. Foto: Tom Wevers

Een ingezonden blog over een ‘mini-retraite’ in de Middeleeuwse kluis van de Utrechtse Jacobikerk van Hanneke Masselink-Duits, erfgoedadviseur bij advies- en onderzoeksbureau The Missing Link in Utrecht.

In haar eerdere werk als beleidsadviseur cultureel erfgoed bij de gemeente Hilversum deed Masselink-Duits ervaring op met de complexiteit van herbestemmingstrajecten van kerken. Het gaf haar inzicht in de verschillende emoties en betekenissen die religieus erfgoed kan vertegenwoordigen. Ze is vanuit een intrinsieke motivatie betrokken bij en geïnteresseerd in kerken, en gidste vele zomers bij Kerken Kijken Utrecht.

Het programma ViaJacobi van de gelijknamige kerk stelt sinds de lockdown een eeuwenoude kluizenaarsruimte ter beschikking aan Utrechters die op zoek zijn naar focus en rust. In ViaJacobi ziet Masselink-Duits een community die een nieuwe invulling geeft aan het traditionele kerken, waardoor mensen zich (opnieuw) verbinden aan een gemeenschap en een kerkgebouw.

Lees hier over haar dag in de ‘kluis’ op de website van RO Magazine.


Sinds de komst van de kerkenvisie is een aantal bureaus aan de slag gegaan met gemeenten en partijen te ondersteunen in het proces. Zo ook advies- en onderzoeksbureau The Missing Link, dat een kerkenvisie-aanpak ontwikkelde op basis van een co-creatie methode: een dialoog met alle betrokken stakeholders, belangrijk om een gedragen visie te ontwikkelen, draagvlak te creëren vanuit gemeenschappelijke waarden.

Reacties