U bent hier

Deelnemer Adopteer een Kerk #2 Dorpskerk Opperdoes

Tentoonstelling bruidsjurken © Stichting Dorpskerk van Opperdoes en Almersdorp

In het project Adopteer een Kerk worden zeven kerken gevolgd tijdens hun herbestemmingsproces, waarbij ze advies krijgen van een groep van experts en leren van elkaar. Op het platform Toekomst Religieus Erfgoed worden updates geplaatst over dit proces, waarin problemen, tips en successen worden beschreven. De komende weken worden de verschillende kerken voorgesteld op ons platform, beginnend met de Grote Kerk in Schermerhorn. De tweede deelnemer die we aan u voorstellen is de kleine dorpskerk in Opperdoes.

Het Nederlands hervormde kerkgebouw in Opperdoes is gebouwd in 1530, op een plek waar vele jaren daarvoor ook al kerkdiensten werden gehouden. De toren stond er echter al sinds 1525. Sinds de fusie van Nederlands Hervormden en de Gereformeerden werden hun diensten in een ander gebouw gehouden en werd het rijksmonumentale gebouw alleen nog gebruikt voor bijzondere vieringen. In 2013 heeft de stichting Dorpskerk van Opperdoes en Almersdorp het gebouw overgenomen met als doel de kerk te behouden en verder te exploiteren. Voor de exploitatie is één voorwaarde gesteld: het gebouw met zijn religieuze uitstraling behouden.

De stichting probeert multifunctioneel gebruik mogelijk te maken, alleen loopt aan tegen de geringe grootte van het gebouw. Om dit op te lossen is een nabijgelegen brandweergarage gekocht, die in de toekomst in verbinding wordt gebracht met het kleine kerkje. De stichting wil zelf geen activiteiten organiseren maar deze alleen faciliteren. Er is draagvlak in het dorp zelf, maar de stichting probeert zich ook te profileren binnen de regio door middel van samenwerkingsverbanden. De vraag die op dit moment speelt is hoe de financiering van de restauratie van de brandweergarage moet worden gerealiseerd. Daarnaast hechten de inwoners van Opperdoes veel waarde aan de religieuze uitstraling van het gebouw, een veel voorkomend verschijnsel bij kerkgebouwen. De stichting vraagt zich dan ook af hoe een kerkgebouw het beste in de markt gezet kan worden. Zij hopen hierop een antwoord te vinden gedurende het project Adopteer een Kerk.

Klik hier voor meer informatie over het project Adopteer een Kerk.

Door: Joost Ankone, projectmedewerker Agenda Toekomst Religieus Erfgoed 

Reacties