U bent hier

De Kerk van alle Kanten van start! (livestream)

Woensdagmiddag 2 december is het zover: de eerste live-uitzending van De Kerk van alle Kanten, van 15.15 tot 17 uur, met als thema Kerk in Functie. Klik hier voor de livestream. Tafelheer Fred Schoorl, directeur van de Branchevereniging Nederlandse Architecten, blikt vooruit.

Fred Schoorl,
directeur BNA.

Het thema Kerk in Functie in gedachten nemend, wat hoop je dat het oplevert?
‘Dat alle partijen zich realiseren dat religieus erfgoed precies datgene nodig heeft wat religie óók relevant maakt: bezinning, samen en “meer dan geld”. We hebben dat nodig voor deze speciale categorie, die iets kwetsbaars heeft, maar meer dan het “gewone” erfgoed. Het zou mooi zijn als de dialoog daarover een zinvol vervolg krijgt.’

Waar kijk je het meest naar uit?
‘Ik verheug me op de verschillen, die de dialoog interessant maken. De insteek van waarden versus geld, van traditie versus vernieuwing en van behoud versus ontwikkeling. Dat maakt het wel spannend.’

Hoe zie je je eigen rol?
‘Vooral als een side-kick: doorvragen als het moet, prikkelen als het kan.’


Cover van het boek
'Kerkgebouwen'

Programma 2 december: Kerk in Functie
Presentatie: Marlies Claasen. Tafelheer: Fred Schoorl, directeur BNA.
Boekpresentatie van het boek ‘Kerkgebouwen, 88 voorbeelden van nieuw gebruik: van appartement tot zorgcomplex’ en een gesprek met Frank Strolenberg en Jorien Kranendijk van het Programma Toekomst Religieus Erfgoed.
Gesproken column van Rijksbouwmeester Floris Alkemade over de rol van ontwerp.
Tafelronde 1: Vastgoedadviseur Eric Annaert, aannemer/restaurateur/herbestemmer Boudewijn de Bont en adviseur kerken Petra Stassen over de gebruiksopgave die er ligt rondom kerkgebouwen in Nederland.
Tafelronde 2: Architect Bert Dirrix, procesbegeleider vanuit de gemeente Sandra Poelman en projectleider Karel Franken spreken over de casus DOMUSDELA. Het voormalige kloostercomplex Mariënhage in Eindhoven, dat recent werd beloond met de publieksprijs van de Branchevereniging Nederlandse Architecten (BNA).
Tafelronde 3: Een nieuwe generatie studenten werkt vanuit allerlei invalshoeken aan de toekomst van kerkgebouwen. Met Mathilde van Dijk (RUG) en Marcel Musch (TU Eindhoven) bespreken we hoe een interdisciplinaire groep studenten het vraagstuk rondom een gepaste co-bestemming van religieus erfgoed kan invullen.

Rondom het thema Kerk in Functie bieden we verder een keur aan webinars en andere nuttige informatie aan, te vinden op deze pagina.


Op 9 december volgt de tweede live-uitzending, wederom tussen 15.15 en 17 uur, waarbij de kennis over kerkgebouwen centraal staat.

Programma 9 december: Kerk in Beeld
Presentatie: Marlies Claasen. Tafeldame: Sophie van Bijsterveld, hoogleraar religie, recht en samenleving
Lancering database Kerken Tellen! met daarin kennis over alle 7110 gebedshuizen van Nederland.
Gesproken column van filosofe Stine Jensen.
Tafelronde 1: Analyse van de beschikbare kennis over religieus erfgoed met Jos Aarnoudse (directeur Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer), Pepijn van Houwelingen (Sociaal Cultureel Planbureau) en Anton de Wit (hoofdredacteur Katholiek Nieuwsblad). Kan data ons handelen richting geven of is de complexiteit rondom geloof en kerkgebouwen groter dan we kunnen vangen in cijfers?
Tafelronde 2: Interview Birgit Meyer, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en leider van het onderzoekprogramma Religious Matters.
Tafelronde 3: Kijken naar de toekomst. hoe ziet de wereld eruit in pakweg 2050, welke trends onderscheiden we, en wat betekent dat voor de gebedshuizen anno nu? Aan tafel zitten innovatiedeskundige Mathijs van Dijk, cultuurtheoloog Frank Bosman en Peter Wierenga, medeauteur van het boek ‘Herkerken’, over de toekomst van geloofsgemeenschappen.

Ook bij deze uitzending zullen we een pagina met webinars en extra informatie aanbieden, deze volgt nog.

Reacties