U bent hier

De kerk in brand

Wie kan het zich niet herinneren? De uitslaande brand in de Notre Dame van Parijs. Gevolgd door de wereldwijde ontzetting over deze gebeurtenis. Schade aan cultureel erfgoed dat in de wereld gezien wordt als ‘van ons allemaal’.

Vergelijkbare emoties spelen telkens weer op als een kerkgebouw in de brand vliegt. Ook bij kerken die vooral lokaal van belang zijn. Niet voor niets pleitte Marlies Honingh (bestuurslid van de Lebuïnuskerk in Deventer) in de uitzending Kerk van alle Kanten van 3 februari nog voor permanente aandacht voor brandveiligheid: ’We hebben in de Lebuïnuskerk net de zolder laten stofzuigen. Ook om te voorkomen dat je brand krijgt zoals in Parijs is gebeurd.’

Maar liefst 430 x brand in kerken en kloosters

Maar helaas, nog geen dag later brak er op 4 februari brand uit in de Sint Brigidakerk in Noorbeek. Een eeuwenoud altaar ging in rook op en Middeleeuwse schilderingen werden aangetast. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar deze brand staat niet alleen. Uit onderzoek bleek dat er in Nederland tussen 200[BM2] 9-2019 al 430 keer brand is geweest in een kerk- of kloostergebouw. Daarvan was er in 38 keer sprake van een zogenaamde verwoestende brand. Niet voor niets bracht de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in samenwerking met verzekeraar Donatus, de Vereniging Beheerders Monumentale Kerken, Museum Catharijne Convent en Broshuis Consultancy een poster uit over brandveiligheid.

Goed nieuws

Maar er was in februari ook goed nieuws. De wederopbouw van de in 2018 afgebrande Sint-Urbanuskerk in Amstelveen verloopt namelijk voorspoedig. Maar dat heeft wel de nodige inspanningen en financiële middelen gekost. Het toont maar weer eens aan hoe belangrijk het is om te investeren in brandveiligheid. Want ook hiervoor geldt: ‘voorkomen is beter dan genezen’.

Poster Brandveiligheid in kerken – bewust in 5 stappen

Meer weten over het voorkomen van brand in gebedshuizen? Raadpleeg de poster Brandveiligheid in kerken: bewust in 5 stappen. Deze poster helpt het kerkbestuur, de vrijwilligers en andere betrokkenen in 5 stappen brandbewust te worden.

Poster brandveiligheid

Reacties